Pregled bibliografske jedinice broj: 370164
Učinkovitost toplinskih tretmana u smanjenju truleži plodova nektarine tijekom čuvanja
Učinkovitost toplinskih tretmana u smanjenju truleži plodova nektarine tijekom čuvanja // Zbornik radova s 44. hrvatskoga i 4. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 837-841 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 370164 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinkovitost toplinskih tretmana u smanjenju truleži plodova nektarine tijekom čuvanja
(Efficacy of postharvest heat treatments in control of decay on nectarine fruits)
Autori
Jemrić, Tomislav ; Ivić, Dario ; Fruk, Goran ; Škutin Matijaš, Helena ; Cvjetković, Bogdan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova s 44. hrvatskoga i 4. međunarodnog simpozija agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009, 837-841
ISBN
978-953-6331-67-3
Skup
Hrvatski simpozij agronoma (44 ; 2009) ; Međunarodni simpozij agronoma (4 ; 2009)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2009. - 20.02.2009
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
nektarina; toplinski tretman; Monilia spp.; Rhizopus stolonifer
(nectarine; heat treatment; Monilia spp.; Rhizopus stolonifer)
Sažetak
Istraživano je djelovanje tretmana toplim zrakom (zagrijavanje plodova toplim zrakom do 45° C kraj koštice – HAT) i potapanja u toplu vodu na temperaturi od 48° C u trajanju od 6 minuta (HWD 48) i 52° C u trajanju od 2 minute (HWD 52) na udio trulih plodova nektarine (Prunus persica var. nectarina cv. Fantasia) nakon dva i četiri tjedna čuvanja na 0° C. Nakon tri dana držanja na sobnoj temperaturi, određen je udio plodova sa simptomima gljivičnih bolesti (Monilia laxa, M. fructigena i Rhizopus stolonifer). Najzastupljeniji patogen bila je M. laxa (42, 35 % od ukupnog broja plodova), zatim M. fructigena (3, 82 %) i R. stolonifer (3, 30 %).U tretmanu HWD 48 bilo je najmanje trulih plodova nakon dva tjedna čuvanja, dok je nakon četiri tjedna čuvanja najmanje trulih plodova bilo u tretmanu HWD 52. Nije bilo statistički značajne razlike između ovih dvaju tretmana u oba vremena čuvanja koji su značajno smanjili trulež plodova u usporedbi s kontrolom i HAT. Potrebno je optimizirati njihovu učinkovitost i istražiti djelovanje na kakvoću plodova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb