Pregled bibliografske jedinice broj: 369636
Prirodno valjenje domaće peradi
Prirodno valjenje domaće peradi // Stočarstvo, 62 (2008), 4; 335-344 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 369636 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prirodno valjenje domaće peradi
(Natural hatching od domestic poultry)
Autori
Ostović, Mario ; Pavičić, Željko ; Balenović, Tomislav ; Ekert Kabalin, Anamaria
Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 62
(2008), 4;
335-344
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
domaća perad; jaja; prirodno valjenje; podmladak
(domestic poultry; eggs; natural hatching; offspring)
Sažetak
Prirodno inkubiranje jaja domaće peradi podrazumijeva nasađivanje određenog broja jaja pojedine vrste peradi pod raskvocalu jedinku iste ili druge vrste peradi. Ovisno o vrsti, inkubiranje jaja traje različito dugo. Podmladak se najčešće vali u proljetnim i ljetnim mjesecima, optimalnom vremenu valjenja. Izbor kvočke, kvaliteta te broj jaja, koji će se staviti pod kvočku, preduvjet su svakog uspješnog inkubiranja. Smještajni uvjeti, hranidba, te postupak s kvočkama tijekom inkubiranja jaja utjecat će na konačne proizvodne rezultate. Prirodno valjenje danas jedino prakticiraju rijetka seoska domaćinstva, uzgajivači ukrasnih pasmina peradi i hobisti, te se provodi i s ciljem oplemenjivanja pasmina za proizvodnju kvalitetnijeg i otpornijeg podmladka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-1780469-2118 - Sezonalnost pripusta i janjenja ovaca u Hrvatskoj (Sušić, Velimir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Balenović
(autor)
Mario Ostović
(autor)
Anamaria Ekert Kabalin
(autor)
Željko Pavičić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- CA Search (Chemical Abstracts)
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts