Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 367037

Organizacija međulaboratorijskih ispitivanja u mljekarskim laboratorijima


Zamberlin, Šimun; Horvat, Iva; Mikulec, Nataša; Škevin Sović, Jadranka; Antunac, Neven; Havranek, Jasmina
Organizacija međulaboratorijskih ispitivanja u mljekarskim laboratorijima // Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025 - Zbornik radova
Zagreb: Hrvatsko mjeriteljsko društvo, 2008. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 367037 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Organizacija međulaboratorijskih ispitivanja u mljekarskim laboratorijima
(Organisation of proficiency testing in dairy laboratories)

Autori
Zamberlin, Šimun ; Horvat, Iva ; Mikulec, Nataša ; Škevin Sović, Jadranka ; Antunac, Neven ; Havranek, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025 - Zbornik radova / - Zagreb : Hrvatsko mjeriteljsko društvo, 2008

Skup
2. savjetovanje - Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.09.2008. - 27.09.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Mlijeko; Međulaboratorijska ispitivanja; Referentne metode; z - vrijednost
(Milk; Proficiency testing; Reference values; z - score)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je prikazati organizaciju međulaboratorijskog ispitivanja (Ring testa) za određivanje udjela mliječne masti, bjelančevina, laktoze i broja somatskih stanica u kravljem mlijeku. Referentni laboratorij Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučiišta u Zagrebu, kao dio neovisnog sustava kontrole kakvoće svježeg, sirovog mlijeka u Republici Hrvatskoj, organizira Ring testove za gore navedene komponente u mlijeku 6 puta godišnje. U Ring testove su uključene sve veće mljekare u Republici Hrvatskoj i nekoliko mljekarskih laboratorija iz inozemstva. Nakon konzerviranja Ring uzoraka koji su prethodno pripremljeni od mlijeka visoke higijenske kvalitete, dostavljaju se laboratorijima u prijenosnim hladnjacima na odgovarajućoj temperaturi. U Referentnom laboratoriju se udjeli navedenih kemijskih komponenti mlijeka i broja somatskih stanica određuju referentnim metodama. Nakon što laboratoriji koji su sudjelovali u Ring testu dostave svoje rezultate, oni se statistički obrađuju i interpretiraju pomoću z – vrijednosti. Rezultati se prezentiraju svakom laboratoriju pomoću analitičkog izvješća koje se sastoji od tabličnog i grafičkog prikaza. Na temelju analitičkih izvješća Ring testova mljekarski laboratoriji stječu saznanje o veličini odstupanja njihovih rezultata analiza od referentne vrijednosti. Istovremeno, u mogućnosti su uočiti eventualne sustavne pogreške koje se mogu pojaviti u njihovom radu i uspješno ih ukloniti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasmina Havranek (autor)

Avatar Url Šimun Zamberlin (autor)

Avatar Url Neven Antunac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zamberlin, Šimun; Horvat, Iva; Mikulec, Nataša; Škevin Sović, Jadranka; Antunac, Neven; Havranek, Jasmina
Organizacija međulaboratorijskih ispitivanja u mljekarskim laboratorijima // Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025 - Zbornik radova
Zagreb: Hrvatsko mjeriteljsko društvo, 2008. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Zamberlin, Š., Horvat, I., Mikulec, N., Škevin Sović, J., Antunac, N. & Havranek, J. (2008) Organizacija međulaboratorijskih ispitivanja u mljekarskim laboratorijima. U: Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025 - Zbornik radova.
@article{article, author = {Zamberlin, \v{S}imun and Horvat, Iva and Mikulec, Nata\v{s}a and \v{S}kevin Sovi\'{c}, Jadranka and Antunac, Neven and Havranek, Jasmina}, year = {2008}, pages = {PT 2}, keywords = {Mlijeko, Me\djulaboratorijska ispitivanja, Referentne metode, z - vrijednost}, title = {Organizacija me\djulaboratorijskih ispitivanja u mljekarskim laboratorijima}, keyword = {Mlijeko, Me\djulaboratorijska ispitivanja, Referentne metode, z - vrijednost}, publisher = {Hrvatsko mjeriteljsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zamberlin, \v{S}imun and Horvat, Iva and Mikulec, Nata\v{s}a and \v{S}kevin Sovi\'{c}, Jadranka and Antunac, Neven and Havranek, Jasmina}, year = {2008}, pages = {PT 2}, keywords = {Milk, Proficiency testing, Reference values, z - score}, title = {Organisation of proficiency testing in dairy laboratories}, keyword = {Milk, Proficiency testing, Reference values, z - score}, publisher = {Hrvatsko mjeriteljsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font