Pregled bibliografske jedinice broj: 367037
Organizacija međulaboratorijskih ispitivanja u mljekarskim laboratorijima
Organizacija međulaboratorijskih ispitivanja u mljekarskim laboratorijima // Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025 - Zbornik radova
Zagreb: Hrvatsko mjeriteljsko društvo, 2008. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 367037 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Organizacija međulaboratorijskih ispitivanja u mljekarskim laboratorijima
(Organisation of proficiency testing in dairy laboratories)
Autori
Zamberlin, Šimun ; Horvat, Iva ; Mikulec, Nataša ; Škevin Sović, Jadranka ; Antunac, Neven ; Havranek, Jasmina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025 - Zbornik radova
/ - Zagreb : Hrvatsko mjeriteljsko društvo, 2008
Skup
2. savjetovanje - Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.09.2008. - 27.09.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Mlijeko; Međulaboratorijska ispitivanja; Referentne metode; z - vrijednost
(Milk; Proficiency testing; Reference values; z - score)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je prikazati organizaciju međulaboratorijskog ispitivanja (Ring testa) za određivanje udjela mliječne masti, bjelančevina, laktoze i broja somatskih stanica u kravljem mlijeku. Referentni laboratorij Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučiišta u Zagrebu, kao dio neovisnog sustava kontrole kakvoće svježeg, sirovog mlijeka u Republici Hrvatskoj, organizira Ring testove za gore navedene komponente u mlijeku 6 puta godišnje. U Ring testove su uključene sve veće mljekare u Republici Hrvatskoj i nekoliko mljekarskih laboratorija iz inozemstva. Nakon konzerviranja Ring uzoraka koji su prethodno pripremljeni od mlijeka visoke higijenske kvalitete, dostavljaju se laboratorijima u prijenosnim hladnjacima na odgovarajućoj temperaturi. U Referentnom laboratoriju se udjeli navedenih kemijskih komponenti mlijeka i broja somatskih stanica određuju referentnim metodama. Nakon što laboratoriji koji su sudjelovali u Ring testu dostave svoje rezultate, oni se statistički obrađuju i interpretiraju pomoću z – vrijednosti. Rezultati se prezentiraju svakom laboratoriju pomoću analitičkog izvješća koje se sastoji od tabličnog i grafičkog prikaza. Na temelju analitičkih izvješća Ring testova mljekarski laboratoriji stječu saznanje o veličini odstupanja njihovih rezultata analiza od referentne vrijednosti. Istovremeno, u mogućnosti su uočiti eventualne sustavne pogreške koje se mogu pojaviti u njihovom radu i uspješno ih ukloniti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb