Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 366911

Utjecaj probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta


Benković, Maja; Kos, Blaženka; Tonković, Katarina; Leboš, Andreja; Šušković, Jagoda; Gregurek, Ljerka
Utjecaj probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta // Mljekarstvo, 58 (2008), 2; 95-115 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 366911 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta
(Influence of probiotic strain Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, inulin and transglutaminase on the properties of set-style yoghurt)

Autori
Benković, Maja ; Kos, Blaženka ; Tonković, Katarina ; Leboš, Andreja ; Šušković, Jagoda ; Gregurek, Ljerka

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 58 (2008), 2; 95-115

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
čvrsti jogurt; Bifidobacterium animalis subsp.lactis; inulin; senzorska svojstva; transglutaminaza
(Bifidobacterium animalis subsp.lactis; inulin; sensory properties; set-style yoghurt; transglutaminase)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, inulina i transglutaminaze na kvalitetu i senzorska svojstva čvrstog jogurta. Za proizvodnju jogurta korišteno je svježe homogenizirano mlijeko s 3, 3% mliječne masti kojemu je, uz jogurtne starter kulture, dodana probiotička kultura Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, inulin i enzim transglutaminaza, aktiviran 1 h i 30 min. pri 55 °C. Inaktivacija enzima provedena je postupkom pasterizacije 15 min. pri 85 °C. Proizvedeni su i kontrolni uzorci čvrstog jogurta, bez dodatka pro-biotičke kulture, inulina i transglutaminaze. U radu su određivana fizikalno-kemijska i senzorska svojstva proizvedenih čvrstih jogurta. Radi pouzdane identifikacije probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, izolira-nog iz proizvedenog jogurta, provedena je SDS-poliakrilamidna gel elektro-foreza (SDS-PAGE) ukupnih staničnih proteina i lančana reakcija polimera-zom (PCR) s početnicama specifičnim za rod Bifidobacterium. Proizvedeni čvrsti jogurti s dodanom probiotičkom kulturom, inulinom i transglutami-nazom su bili čvršći i pokazali su manju sinerezu, te su dobili više ocjene senzorskih svojstava u odnosu na kontrolne uzorke jogurta. Broj živih stanica Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94 nakon 28 dana čuvanja bio je viši u uzorcima jogurta koji su sadržavali inulin kao prebiotik. Fermentacija jogurta s inulinom i transglutaminazom je kraće trajala od fermentacije jogurta bez dodatka inulina i transglutaminaze. SDS-poliakrila-midnom gel elektroforezom ukupnih staničnih proteina i lančanom reakcijom polimeraze, primjenom početnica specifičnih za rod Bifidobacterium, potvrđena je prisutnost probiotičke kulture u proizvedenom čvrstom jogurtu u visokom broju (više od 106 stanica/mL).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Benković, Maja; Kos, Blaženka; Tonković, Katarina; Leboš, Andreja; Šušković, Jagoda; Gregurek, Ljerka
Utjecaj probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta // Mljekarstvo, 58 (2008), 2; 95-115 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Benković, M., Kos, B., Tonković, K., Leboš, A., Šušković, J. & Gregurek, L. (2008) Utjecaj probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta. Mljekarstvo, 58 (2), 95-115.
@article{article, author = {Benkovi\'{c}, Maja and Kos, Bla\v{z}enka and Tonkovi\'{c}, Katarina and Lebo\v{s}, Andreja and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Gregurek, Ljerka}, year = {2008}, pages = {95-115}, keywords = {\v{c}vrsti jogurt, Bifidobacterium animalis subsp.lactis, inulin, senzorska svojstva, transglutaminaza}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj probioti\v{c}kog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, inulina i transglutaminaze na svojstva \v{c}vrstog jogurta}, keyword = {\v{c}vrsti jogurt, Bifidobacterium animalis subsp.lactis, inulin, senzorska svojstva, transglutaminaza} }
@article{article, author = {Benkovi\'{c}, Maja and Kos, Bla\v{z}enka and Tonkovi\'{c}, Katarina and Lebo\v{s}, Andreja and \v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Gregurek, Ljerka}, year = {2008}, pages = {95-115}, keywords = {Bifidobacterium animalis subsp.lactis, inulin, sensory properties, set-style yoghurt, transglutaminase}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Influence of probiotic strain Bifidobacterium animalis subsp. lactis LAFTI® ; B94, inulin and transglutaminase on the properties of set-style yoghurt}, keyword = {Bifidobacterium animalis subsp.lactis, inulin, sensory properties, set-style yoghurt, transglutaminase} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Embiology
  • Ebsco Publishing
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font