Pregled bibliografske jedinice broj: 366494
Supresija nakupljanja trihotecena skupine B na žitaricama inficiranim Fusarium graminearumom
Supresija nakupljanja trihotecena skupine B na žitaricama inficiranim Fusarium graminearumom, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 366494 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Supresija nakupljanja trihotecena skupine B na žitaricama inficiranim Fusarium graminearumom
(Suppression of accumulation of group B trichothecenes in grains infected by Fusarium graminearum)
Autori
Habschied, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
22.09
Godina
2008
Stranica
37
Mentor
Klapec, Tomislav
Neposredni voditelj
Šarkanj, Bojan
Ključne riječi
žitarice; deoksinivalenol; nivalenol; 3-AcDON; 15-AcDON; HPLC; antimikrobne tvari; sprečavanje rasta plijesni; kontrola nakupljanja mikotoksina; antioksidansi
(grains; deoxynivalenol; nivalenol; 3-AcDON; 15-AcDON; HPLC; antimicrobial agents; fungal growth reduction; control of mycotoxin accumulation; antioxidants)
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je ispitati utjecaj sinergističkih kombinacija antimikrobnih tvari na nakupljanje trihotecena skupine B u žitaricama inficiranim Fusarium graminearumom. Istraživanje je provedeno na krmnoj smjesi za prehranu pilića (tzv. PPT-2), koje se većinom sastoji od kukuruza, uz kombinacije antimikrobnih tvari, uključujući butilirani hidroksianisol, timol, propil paraben te oktanske i dekadske masne kiseline, te smjesi za svinje (SK-D-N) pri aktivitetima vode 0, 95 i 0, 98. Koncentracija trihotecena je nakon uzgoja plijesni, ekstrakcije i pročišćavanja određena HPLC-om. Iz rezultata se može vidjeti da su antimikrobne tvari imale utjecaj na rast i razvoj plijesni, pogotovo pri nižem aktivitetu vode, te su uz određene koncentracije čak i spriječile porast plijesni. Međutim, antimikrobne tvari nisu imale utjecaj na sprečavanje sinteze trihotecena ni pri jednom aktivitetu vode, te su pri aw 0, 98 čak potaknule povećanje koncentracije tih mikotoksina. Ovi rezultati ukazuju na potrebu daljnjih ispitivanja utjecaja antimikrobnih tvari jer bi se njihovom uporabom na poljima ili u skladištima mogao smanjiti postotak inficiranih zrna, a time i sinteza mikotoksina te njihovo nakupljanje u zrnima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek