Pregled bibliografske jedinice broj: 366022
Antimikrobni učinak laktobacila prema nekim patogenim bakterijama iz hrane
Antimikrobni učinak laktobacila prema nekim patogenim bakterijama iz hrane, 2008., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 366022 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobni učinak laktobacila prema nekim patogenim bakterijama iz hrane
(Antimicrobial effect of lactobacilli toward some foodborne pathogens)
Autori
Samac, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2008
Stranica
31
Mentor
Kozačinski, Lidija
Neposredni voditelj
Zdolec, Nevijo
Ključne riječi
laktobacili; patogeni iz hrane; inhibicija
(lactobacilli; foodborne pathogens; inhibition)
Sažetak
Bakterije mliječne kiseline sastavni su dio prirodne mikroflore različitih animalnih namirnica, a svojom aktivnošću mogu utjecati na mikrobiološku ispravnost proizvoda. U ovom radu istraženo je inhibicijsko djelovanje 11 izolata laktobacila iz tradicionalnih fermentiranih kobasica prema bakterijama Listeria monocytogenes NCTC 10527, 3 soja Listeria monocytogenes iz hrane, Listeria welshimeri, Yersinia enterocolitica, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus NCBF 1499, Salmonella Enteritidis i Salmonella spp. Najosjetljivije indikatorske bakterije bile su L. monocytogenes 1 (inhibirana s 10 od 11 sojeva laktobacila) i L. monocytogenes NCTC 10527 (8/11), dok je najotpornija bila L. welshimeri (3/11). Šest sojeva laktobacila inhibiralo je Salmonella spp., pet P. aeruginosa, a četiri su inhibirala rast bakterija Y. enterocolitica, S. aureus i Salmonella Enteritidis. Najširi spektar inhibicije utvrđen je kod Lactobacillus casei subsp. casei, a najuži kod Lactobacillus curvatus. Preliminarni rezultati upućuju na značajnu antimikrobnu aktivnost selektiranih laktobacila, što je jedna od bitnih svojstava potencijalnih funkcionalnih starter kultura.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb