Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 366022

Antimikrobni učinak laktobacila prema nekim patogenim bakterijama iz hrane


Samac, Damir
Antimikrobni učinak laktobacila prema nekim patogenim bakterijama iz hrane, 2008., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 366022 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobni učinak laktobacila prema nekim patogenim bakterijama iz hrane
(Antimicrobial effect of lactobacilli toward some foodborne pathogens)

Autori
Samac, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2008

Stranica
31

Mentor
Kozačinski, Lidija

Neposredni voditelj
Zdolec, Nevijo

Ključne riječi
laktobacili; patogeni iz hrane; inhibicija
(lactobacilli; foodborne pathogens; inhibition)

Sažetak
Bakterije mliječne kiseline sastavni su dio prirodne mikroflore različitih animalnih namirnica, a svojom aktivnošću mogu utjecati na mikrobiološku ispravnost proizvoda. U ovom radu istraženo je inhibicijsko djelovanje 11 izolata laktobacila iz tradicionalnih fermentiranih kobasica prema bakterijama Listeria monocytogenes NCTC 10527, 3 soja Listeria monocytogenes iz hrane, Listeria welshimeri, Yersinia enterocolitica, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus NCBF 1499, Salmonella Enteritidis i Salmonella spp. Najosjetljivije indikatorske bakterije bile su L. monocytogenes 1 (inhibirana s 10 od 11 sojeva laktobacila) i L. monocytogenes NCTC 10527 (8/11), dok je najotpornija bila L. welshimeri (3/11). Šest sojeva laktobacila inhibiralo je Salmonella spp., pet P. aeruginosa, a četiri su inhibirala rast bakterija Y. enterocolitica, S. aureus i Salmonella Enteritidis. Najširi spektar inhibicije utvrđen je kod Lactobacillus casei subsp. casei, a najuži kod Lactobacillus curvatus. Preliminarni rezultati upućuju na značajnu antimikrobnu aktivnost selektiranih laktobacila, što je jedna od bitnih svojstava potencijalnih funkcionalnih starter kultura.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (mentor)

Avatar Url Lidija Kozačinski (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Samac, Damir
Antimikrobni učinak laktobacila prema nekim patogenim bakterijama iz hrane, 2008., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Samac, D. (2008) 'Antimikrobni učinak laktobacila prema nekim patogenim bakterijama iz hrane', diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Samac, Damir}, year = {2008}, pages = {31}, keywords = {laktobacili, patogeni iz hrane, inhibicija}, title = {Antimikrobni u\v{c}inak laktobacila prema nekim patogenim bakterijama iz hrane}, keyword = {laktobacili, patogeni iz hrane, inhibicija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Samac, Damir}, year = {2008}, pages = {31}, keywords = {lactobacilli, foodborne pathogens, inhibition}, title = {Antimicrobial effect of lactobacilli toward some foodborne pathogens}, keyword = {lactobacilli, foodborne pathogens, inhibition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font