Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 365551

Nastanak ozljeda plodova breskve i nektarine od niske temperature


Stubljar, Sanja
Nastanak ozljeda plodova breskve i nektarine od niske temperature, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 365551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nastanak ozljeda plodova breskve i nektarine od niske temperature
(Occurence of chilling injury in peach and nectarine fruits)

Autori
Stubljar, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2008

Stranica
23

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
ozljede od niske temperature; brašnjavost; unutarnje posmeđenje; crvenilo mesa; hladno čuvanje plodova
(chilling injury; mealiness; internal breakdown; reddening; cold storage)

Sažetak
Usprkos napretku u uzgoju breskve i nektarine, još uvijek postoje problemi povezani s fiziologijom ploda poslije berbe. Najveći problem je pojava ozljeda plodova od niske temperature koje značajno umanjuju kakvoću ploda. Njihova pojava ovisi o sorti, temperaturi, zrelosti i kemijskom sastavu, a posljedica su poremećenih procesa u plodu. Simptomi ozljeda od niske temperature uključuju brašnjavost, unutarnje posmeđenje i crvenilo mesa. Ovaj rad je pregled osnovnih promjena koje se javljaju u oštećenim plodovima i postupaka kojima se može ublažiti njihova pojava. Obrađeno je djelovanje čimbenika prije i poslije berbe, a neki od njih su: selekcija novih kultivara otpornih na ozljede od niske temperature, režim navodnjavanja, položaj u voćnjaku, regulatori rasta, etilen i inhibitori etilena, izlaganje bresaka UV-C zračenju, kontrolirana atmosfera, povremeno zagrijavanje i kontrolirana odgoda hlađenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stubljar, Sanja
Nastanak ozljeda plodova breskve i nektarine od niske temperature, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Stubljar, S. (2008) 'Nastanak ozljeda plodova breskve i nektarine od niske temperature', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stubljar, Sanja}, year = {2008}, pages = {23}, keywords = {ozljede od niske temperature, bra\v{s}njavost, unutarnje posme\djenje, crvenilo mesa, hladno \v{c}uvanje plodova}, title = {Nastanak ozljeda plodova breskve i nektarine od niske temperature}, keyword = {ozljede od niske temperature, bra\v{s}njavost, unutarnje posme\djenje, crvenilo mesa, hladno \v{c}uvanje plodova}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stubljar, Sanja}, year = {2008}, pages = {23}, keywords = {chilling injury, mealiness, internal breakdown, reddening, cold storage}, title = {Occurence of chilling injury in peach and nectarine fruits}, keyword = {chilling injury, mealiness, internal breakdown, reddening, cold storage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font