Pregled bibliografske jedinice broj: 365551
Nastanak ozljeda plodova breskve i nektarine od niske temperature
Nastanak ozljeda plodova breskve i nektarine od niske temperature, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 365551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nastanak ozljeda plodova breskve i nektarine od niske temperature
(Occurence of chilling injury in peach and nectarine fruits)
Autori
Stubljar, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2008
Stranica
23
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
ozljede od niske temperature; brašnjavost; unutarnje posmeđenje; crvenilo mesa; hladno čuvanje plodova
(chilling injury; mealiness; internal breakdown; reddening; cold storage)
Sažetak
Usprkos napretku u uzgoju breskve i nektarine, još uvijek postoje problemi povezani s fiziologijom ploda poslije berbe. Najveći problem je pojava ozljeda plodova od niske temperature koje značajno umanjuju kakvoću ploda. Njihova pojava ovisi o sorti, temperaturi, zrelosti i kemijskom sastavu, a posljedica su poremećenih procesa u plodu. Simptomi ozljeda od niske temperature uključuju brašnjavost, unutarnje posmeđenje i crvenilo mesa. Ovaj rad je pregled osnovnih promjena koje se javljaju u oštećenim plodovima i postupaka kojima se može ublažiti njihova pojava. Obrađeno je djelovanje čimbenika prije i poslije berbe, a neki od njih su: selekcija novih kultivara otpornih na ozljede od niske temperature, režim navodnjavanja, položaj u voćnjaku, regulatori rasta, etilen i inhibitori etilena, izlaganje bresaka UV-C zračenju, kontrolirana atmosfera, povremeno zagrijavanje i kontrolirana odgoda hlađenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)