Pregled bibliografske jedinice broj: 365537
Utjecaj kalcija na kvalitetu ploda jabuke
Utjecaj kalcija na kvalitetu ploda jabuke, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 365537 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kalcija na kvalitetu ploda jabuke
(The effect of Calcium on the apple fruit quality)
Autori
Fruk, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2008
Stranica
19
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
Malus domestica; kalcij; gorke pjege; CaCl2
(Malus domestica; calcium; bitter pit; CaCl2)
Sažetak
U intenzivnom uzgoju jabuka sve više se pridodaje važnost prevenciji poremećaja koji nisu uzrokovani patogenim organizmima, a javljaju se prije berbe u voćnjacima i nakon berbe u skladištu. Tu se prvenstveno misli na gorke pjege koje su uzrokovane nedostatkom kalcija (Ca2+) u plodu. Ovaj rad je pregled osnovnih promjena koje se događaju uslijed nedostatka spomenutog minerala u plodu i postupaka kojima se može ublažiti ta pojava. Obrađeno je djelovanje slijedećih čimbenika koji uključuju: tretmane prije berbe jabuka (pravilna ishrana, folijarna aplikacija Ca, pravovremena berba) i tretmane nakon berbe jabuka (umakanje plodova u otopinu kalcijevog klorida, čuvanje plodova).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)