Pregled bibliografske jedinice broj: 365008
Sigurnost krmiva kao uvjet zdravstvene ispravnosti hrane na tržištu
Sigurnost krmiva kao uvjet zdravstvene ispravnosti hrane na tržištu // XV međunarodno savjetovanje, Krmiva 2008
Opatija, 2008. str. 67-67 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 365008 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sigurnost krmiva kao uvjet zdravstvene ispravnosti hrane na tržištu
(Feed safety as requirement of food correctness on the market)
Autori
Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Cvrtila Fleck, Željka ; Zdolec, Nevijo ; Filipović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XV međunarodno savjetovanje, Krmiva 2008
/ - Opatija, 2008, 67-67
Skup
XV međunarodno savjetovanje Krmiva 2008
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 02.05.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
krmiva; hrana; sljedivost; sigurnost
(feed; food; traceability; safety)
Sažetak
Zdravstvena ispravnost i neškodljivost hrane bezuvjetan su zahtjev koji nameću potrošači, proizvođači te međunarodna i domaća legislativa. Pri tome se mijenjaju i u skladu s EU legislativom uvode moderniji sustavi kontrole hrane. „ Higijenski paket“ koji je usvojen koncem 2007. godine (NN RH 99/2007) čini četiri propisa koji reguliraju način provođenja kontrole zdravlja životinja i namirnica animalnog podrijetla, higijenu proizvodnje i prometa, te sigurnost hrane i hrane za životinje koje su namijenjene prehrani ljudi. Ključna je odgovornost proizvođača, koji kroz primjenu HACCP sustava i drugih koncepcija nadzora te sustava samokontrole, provode nadzor u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa hrane i hrane za životinje. Sigurnost hrane za životinje preduvjet je sigurnosti hrane u cjelini. Temeljena na načelu od „ polja do stola“ , sigurnost hrane počinje od hranidbe i uzgoja životinja na farmama, do proizvodnje namirnica animalnog podrijetla. Pored zdravih životinja, za sigurnost hrane značajna je zdravstvena ispravnost i sigurnost biljne proizvodnje koje ukljućuje nadzor nad sredstvima za zaštitu bilja, kao i monitoring biorezidua u hrani što je bitan preduvjet očuvanja javnog zdravstva. Prilagođavanje novom strateškom okviru podrazumijeva pravilnu procjenu rizika u odnosu na fizikalne, kemijske i biološke nokse koje pretpostavljaju sigurne limite neškodljivosti i daju garanciju za sigurnost i zdravstvenu ispravnost. Sustav kontrole počiva na nadležnim tijelima državne uprave, koji preko inspekcijskih službi provode nadzor nad proizvodnjom i prometom hrane, te na mreži laboratorija koji su dio sustava, a čiji je rad reguliran zakonskim propisima i podrazumijeva primjenu ISO 17025 norme. Veoma je važno uspostaviti sljedivost koja uključuje zdravlje životinja, hranidbu, proizvodnju hrane i sastojaka hrane za životinje, kroz cijeli prehrambeni lanac. Na taj se način primjenjuje sustav kontrole po načelu "od polja do stola", koji se s novom strategijom sljedivosti transformira i odvija pod motom „ od stola do polja“ .
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)