Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 363906

Mikrobiološke promjene tijekom zrenja fermentiranih kobasica od konjskog mesa


Alagić, Damir; Kozačinski, Lidija; Filipović, Ivana; Zdolec, Nevijo; Hadžiosmanović, Mirza; Njari, Bela; Kozačinski, Zvonimir; Uhitil, Sunčica
Mikrobiološke promjene tijekom zrenja fermentiranih kobasica od konjskog mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 10 (2008), 3; 200-203 (recenziran, kongresno priopćenje, znanstveni)


CROSBI ID: 363906 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološke promjene tijekom zrenja fermentiranih kobasica od konjskog mesa
(Microbial changes during ripening of fermented horsemeat sausages)

Autori
Alagić, Damir ; Kozačinski, Lidija ; Filipović, Ivana ; Zdolec, Nevijo ; Hadžiosmanović, Mirza ; Njari, Bela ; Kozačinski, Zvonimir ; Uhitil, Sunčica

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 10 (2008), 3; 200-203

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kongresno priopćenje, znanstveni

Ključne riječi
konjske kobasice ; mikrobiološke promjene
(horsemeat sausages ; microflora)

Sažetak
U radu su praćene promjene tijekom zrenja fermentiranih kobasica od konjetine. Po tri kobasice uzorkovane su 0., 14., 28. i 42. dana zrenja. Tijekom fermentacije bakterije mliječne kiseline su bile dominantna mikroflora (6-8 log CFU/g). U fermentaciji su sudjelovali i mikrokoki, te se njihov broj kretao od 2-3 log CFU/g, kao i kvasci i plijesni (3-4 log CFU/g). pH vrijednost je značajno pala u prvih 14 dana fermentacije (5, 82 - 0. dana, 5, 02 - 14. dana) što je uz moguće druge antimikrobne mehanizme rezultiralo očekivanim smanjenjem broja ili eliminacijom enterobakterija, E.coli, patogenih stafilokoka i sulfitreducirajućih klostridija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Veterinarski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Alagić, Damir; Kozačinski, Lidija; Filipović, Ivana; Zdolec, Nevijo; Hadžiosmanović, Mirza; Njari, Bela; Kozačinski, Zvonimir; Uhitil, Sunčica
Mikrobiološke promjene tijekom zrenja fermentiranih kobasica od konjskog mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 10 (2008), 3; 200-203 (recenziran, kongresno priopćenje, znanstveni)
Alagić, D., Kozačinski, L., Filipović, I., Zdolec, N., Hadžiosmanović, M., Njari, B., Kozačinski, Z. & Uhitil, S. (2008) Mikrobiološke promjene tijekom zrenja fermentiranih kobasica od konjskog mesa. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 10 (3), 200-203.
@article{article, author = {Alagi\'{c}, Damir and Koza\v{c}inski, Lidija and Filipovi\'{c}, Ivana and Zdolec, Nevijo and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Njari, Bela and Koza\v{c}inski, Zvonimir and Uhitil, Sun\v{c}ica}, year = {2008}, pages = {200-203}, keywords = {konjske kobasice, mikrobiolo\v{s}ke promjene}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {10}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Mikrobiolo\v{s}ke promjene tijekom zrenja fermentiranih kobasica od konjskog mesa}, keyword = {konjske kobasice, mikrobiolo\v{s}ke promjene} }
@article{article, author = {Alagi\'{c}, Damir and Koza\v{c}inski, Lidija and Filipovi\'{c}, Ivana and Zdolec, Nevijo and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Njari, Bela and Koza\v{c}inski, Zvonimir and Uhitil, Sun\v{c}ica}, year = {2008}, pages = {200-203}, keywords = {horsemeat sausages, microflora}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {10}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Microbial changes during ripening of fermented horsemeat sausages}, keyword = {horsemeat sausages, microflora} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • GLOBAL HEALTH





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font