Pregled bibliografske jedinice broj: 363906
Mikrobiološke promjene tijekom zrenja fermentiranih kobasica od konjskog mesa
Mikrobiološke promjene tijekom zrenja fermentiranih kobasica od konjskog mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 10 (2008), 3; 200-203 (recenziran, kongresno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 363906 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološke promjene tijekom zrenja fermentiranih kobasica od konjskog mesa
(Microbial changes during ripening of fermented horsemeat sausages)
Autori
Alagić, Damir ; Kozačinski, Lidija ; Filipović, Ivana ; Zdolec, Nevijo ; Hadžiosmanović, Mirza ; Njari, Bela ; Kozačinski, Zvonimir ; Uhitil, Sunčica
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 10
(2008), 3;
200-203
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kongresno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
konjske kobasice ; mikrobiološke promjene
(horsemeat sausages ; microflora)
Sažetak
U radu su praćene promjene tijekom zrenja fermentiranih kobasica od konjetine. Po tri kobasice uzorkovane su 0., 14., 28. i 42. dana zrenja. Tijekom fermentacije bakterije mliječne kiseline su bile dominantna mikroflora (6-8 log CFU/g). U fermentaciji su sudjelovali i mikrokoki, te se njihov broj kretao od 2-3 log CFU/g, kao i kvasci i plijesni (3-4 log CFU/g). pH vrijednost je značajno pala u prvih 14 dana fermentacije (5, 82 - 0. dana, 5, 02 - 14. dana) što je uz moguće druge antimikrobne mehanizme rezultiralo očekivanim smanjenjem broja ili eliminacijom enterobakterija, E.coli, patogenih stafilokoka i sulfitreducirajućih klostridija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Sunčica Uhitil
(autor)
Damir Alagić
(autor)
Mirza Hadžiosmanović
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Bela Njari
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record
- GLOBAL HEALTH