Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 363904

Poboljšanje sigurnosti i kakvoće tradicionalnih fermentiranih kobasica


Zdolec, Nevijo; Hadžiosmanović, Mirza; Kozačinski, Lidija; Cvrtila Fleck, Željka; Filipović, Ivana; Leskovar, Kristina; Popelka, Peter; Marcinčak, Slavomir
Poboljšanje sigurnosti i kakvoće tradicionalnih fermentiranih kobasica // Meso, 10 (2008), 3; 203-206 (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopćenje, znanstveni)


CROSBI ID: 363904 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Poboljšanje sigurnosti i kakvoće tradicionalnih fermentiranih kobasica
(Upgrading the safety and quality of traditional fermented sausages)

Autori
Zdolec, Nevijo ; Hadžiosmanović, Mirza ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila Fleck, Željka ; Filipović, Ivana ; Leskovar, Kristina ; Popelka, Peter ; Marcinčak, Slavomir

Izvornik
Meso (1332-0025) 10 (2008), 3; 203-206

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kongresno priopćenje, znanstveni

Ključne riječi
sigurnost; kakvoća; fermentirane kobasice
(safety; quality; fermented sausages)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj bakteriocinogene kulture Lactobacillus sakei na sigurnost i kakvoću tradicionalnih fermentiranih kobasica. Provedena su dva pokusa ; prvi radi uvida u učinak kulture na inokuliranu populaciju bakterije Listeria monocytogenes, i drugi s ciljem uvida u utjecaj kulture na mikrobiološke, fizikalno-kemijske i senzorne karakteristike kobasica. Broj L. monocytogenes značajno je smanjen u svim fazama zrenja (P<0, 05). Primjenom bakteriocinogene kulture smanjen je broj enterokoka, koagulaza negativnih koka i kvasaca u gotovom proizvodu (P<0, 05). Senzorna svojstva kobasica poboljšana su, primarno kiselost, žilavost i sočnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo; Hadžiosmanović, Mirza; Kozačinski, Lidija; Cvrtila Fleck, Željka; Filipović, Ivana; Leskovar, Kristina; Popelka, Peter; Marcinčak, Slavomir
Poboljšanje sigurnosti i kakvoće tradicionalnih fermentiranih kobasica // Meso, 10 (2008), 3; 203-206 (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopćenje, znanstveni)
Zdolec, N., Hadžiosmanović, M., Kozačinski, L., Cvrtila Fleck, Ž., Filipović, I., Leskovar, K., Popelka, P. & Marcinčak, S. (2008) Poboljšanje sigurnosti i kakvoće tradicionalnih fermentiranih kobasica. Meso, 10 (3), 203-206.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Filipovi\'{c}, Ivana and Leskovar, Kristina and Popelka, Peter and Marcin\v{c}ak, Slavomir}, year = {2008}, pages = {203-206}, keywords = {sigurnost, kakvo\'{c}a, fermentirane kobasice}, journal = {Meso}, volume = {10}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Pobolj\v{s}anje sigurnosti i kakvo\'{c}e tradicionalnih fermentiranih kobasica}, keyword = {sigurnost, kakvo\'{c}a, fermentirane kobasice} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Filipovi\'{c}, Ivana and Leskovar, Kristina and Popelka, Peter and Marcin\v{c}ak, Slavomir}, year = {2008}, pages = {203-206}, keywords = {safety, quality, fermented sausages}, journal = {Meso}, volume = {10}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Upgrading the safety and quality of traditional fermented sausages}, keyword = {safety, quality, fermented sausages} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • GLOBAL HEALTH





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font