Pregled bibliografske jedinice broj: 363904
Poboljšanje sigurnosti i kakvoće tradicionalnih fermentiranih kobasica
Poboljšanje sigurnosti i kakvoće tradicionalnih fermentiranih kobasica // Meso, 10 (2008), 3; 203-206 (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 363904 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poboljšanje sigurnosti i kakvoće tradicionalnih fermentiranih kobasica
(Upgrading the safety and quality of traditional fermented sausages)
Autori
Zdolec, Nevijo ; Hadžiosmanović, Mirza ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila Fleck, Željka ; Filipović, Ivana ; Leskovar, Kristina ; Popelka, Peter ; Marcinčak, Slavomir
Izvornik
Meso (1332-0025) 10
(2008), 3;
203-206
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kongresno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
sigurnost; kakvoća; fermentirane kobasice
(safety; quality; fermented sausages)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj bakteriocinogene kulture Lactobacillus sakei na sigurnost i kakvoću tradicionalnih fermentiranih kobasica. Provedena su dva pokusa ; prvi radi uvida u učinak kulture na inokuliranu populaciju bakterije Listeria monocytogenes, i drugi s ciljem uvida u utjecaj kulture na mikrobiološke, fizikalno-kemijske i senzorne karakteristike kobasica. Broj L. monocytogenes značajno je smanjen u svim fazama zrenja (P<0, 05). Primjenom bakteriocinogene kulture smanjen je broj enterokoka, koagulaza negativnih koka i kvasaca u gotovom proizvodu (P<0, 05). Senzorna svojstva kobasica poboljšana su, primarno kiselost, žilavost i sočnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Mirza Hadžiosmanović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record
- GLOBAL HEALTH