Pregled bibliografske jedinice broj: 363767
Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira
Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira // Mljekarstvo, 58 (2008), 3; 203-222 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 363767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira
(Characterisation and research of the milk quality in Krk cheese manufacturing)
Autori
Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Bendelja, Darija ; Prpić, Zvonimir ; Barać, Zdravko
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 58
(2008), 3;
203-222
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ovčje mlijeko; ovčji sir; kemijski sastav; fizikalna svojstva; higijenska kvaliteta
(sheep milk; sheep cheese; chemical composition; physical properties; hygiene quality)
Sažetak
U proizvodnji sira od presudne je važnosti fizikalno-kemijski sastav i higijenska kvaliteta mlijeka. Tijekom 2007. godine provedeno je istraživanje proizvodnih osobina i kvalitete mlijeka krčkih ovaca, te je opisan tehnološki postupak proizvodnje i analiziran fizikalno-kemijski sastav krčkog sira. Kontrola mliječnosti provedena je prema AT metodi. Analize kemijskog sastava provedene su infracrvenom spektrometrijom, a higijenske kvalitete mlijeka fluoro-opto-elektronskom metodom, odnosno metodom protočne citometrije. U laktaciji od 160 dana ovce su u prosjeku proizvele 108 kg mlijeka (38 kg u dojnom, a 70 kg u muznom razdoblju) s 5, 67 kg mliječne masti i 4, 12 kg proteina. Mlijeko je u prosjeku sadržavalo: 19, 49 % suhe tvari, 8, 29 % mliječne masti, 5, 99 % proteina, 4, 45 % laktoze i 11, 32 % suhe tvari bez masti. Mužnja je imala značajan utjecaj na: dnevnu količinu mlijeka, udio suhe tvari i mliječne masti, točku ledišta mlijeka i higijensku kvalitetu mlijeka. Između proizvodnih osobina ovaca i pojedinih pokazatelja kvalitete mlijeka utvrđeni su značajni koeficijenti korelacija. Na osnovu rezultata istraživanja mogu se predložiti vrijednosti fizikalno-kemijskog sastava, mikrobiološke i senzorne kvalitete mlijeka i krčkog sira, potrebnih u standardizaciji proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zdravko Barać
(autor)
Nataša Mikulec
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Darija Bendelja Ljoljić
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- CA Search (Chemical Abstracts)
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts