Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 363767

Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira


Antunac, Neven; Mikulec, Nataša; Bendelja, Darija; Prpić, Zvonimir; Barać, Zdravko
Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira // Mljekarstvo, 58 (2008), 3; 203-222 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 363767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira
(Characterisation and research of the milk quality in Krk cheese manufacturing)

Autori
Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Bendelja, Darija ; Prpić, Zvonimir ; Barać, Zdravko

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 58 (2008), 3; 203-222

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ovčje mlijeko; ovčji sir; kemijski sastav; fizikalna svojstva; higijenska kvaliteta
(sheep milk; sheep cheese; chemical composition; physical properties; hygiene quality)

Sažetak
U proizvodnji sira od presudne je važnosti fizikalno-kemijski sastav i higijenska kvaliteta mlijeka. Tijekom 2007. godine provedeno je istraživanje proizvodnih osobina i kvalitete mlijeka krčkih ovaca, te je opisan tehnološki postupak proizvodnje i analiziran fizikalno-kemijski sastav krčkog sira. Kontrola mliječnosti provedena je prema AT metodi. Analize kemijskog sastava provedene su infracrvenom spektrometrijom, a higijenske kvalitete mlijeka fluoro-opto-elektronskom metodom, odnosno metodom protočne citometrije. U laktaciji od 160 dana ovce su u prosjeku proizvele 108 kg mlijeka (38 kg u dojnom, a 70 kg u muznom razdoblju) s 5, 67 kg mliječne masti i 4, 12 kg proteina. Mlijeko je u prosjeku sadržavalo: 19, 49 % suhe tvari, 8, 29 % mliječne masti, 5, 99 % proteina, 4, 45 % laktoze i 11, 32 % suhe tvari bez masti. Mužnja je imala značajan utjecaj na: dnevnu količinu mlijeka, udio suhe tvari i mliječne masti, točku ledišta mlijeka i higijensku kvalitetu mlijeka. Između proizvodnih osobina ovaca i pojedinih pokazatelja kvalitete mlijeka utvrđeni su značajni koeficijenti korelacija. Na osnovu rezultata istraživanja mogu se predložiti vrijednosti fizikalno-kemijskog sastava, mikrobiološke i senzorne kvalitete mlijeka i krčkog sira, potrebnih u standardizaciji proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Antunac, Neven; Mikulec, Nataša; Bendelja, Darija; Prpić, Zvonimir; Barać, Zdravko
Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira // Mljekarstvo, 58 (2008), 3; 203-222 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Antunac, N., Mikulec, N., Bendelja, D., Prpić, Z. & Barać, Z. (2008) Karakterizacija i istraživanje kvalitete mlijeka u proizvodnji krčkog sira. Mljekarstvo, 58 (3), 203-222.
@article{article, author = {Antunac, Neven and Mikulec, Nata\v{s}a and Bendelja, Darija and Prpi\'{c}, Zvonimir and Bara\'{c}, Zdravko}, year = {2008}, pages = {203-222}, keywords = {ov\v{c}je mlijeko, ov\v{c}ji sir, kemijski sastav, fizikalna svojstva, higijenska kvaliteta}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Karakterizacija i istra\v{z}ivanje kvalitete mlijeka u proizvodnji kr\v{c}kog sira}, keyword = {ov\v{c}je mlijeko, ov\v{c}ji sir, kemijski sastav, fizikalna svojstva, higijenska kvaliteta} }
@article{article, author = {Antunac, Neven and Mikulec, Nata\v{s}a and Bendelja, Darija and Prpi\'{c}, Zvonimir and Bara\'{c}, Zdravko}, year = {2008}, pages = {203-222}, keywords = {sheep milk, sheep cheese, chemical composition, physical properties, hygiene quality}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Characterisation and research of the milk quality in Krk cheese manufacturing}, keyword = {sheep milk, sheep cheese, chemical composition, physical properties, hygiene quality} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font