Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 362590

Uloga antioksidansa u prehrani i prevenciji kardiovaskularnih bolesti


Ćurin, Katja
Uloga antioksidansa u prehrani i prevenciji kardiovaskularnih bolesti // Akademija medicinskih znanosti Hrvatske : Znanstveno - stručno savjetovanje ; " Prehrana i kardiovaskularne bolesti" - Zbornik radova / Katica, Dijana (ur.).
Zagreb, 2000. str. 81-90 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 362590 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga antioksidansa u prehrani i prevenciji kardiovaskularnih bolesti
(Role of antioxidants in nutrition and prevention of cardiovascular diseases)

Autori
Ćurin, Katja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Akademija medicinskih znanosti Hrvatske : Znanstveno - stručno savjetovanje ; " Prehrana i kardiovaskularne bolesti" - Zbornik radova / Katica, Dijana - Zagreb, 2000, 81-90

Skup
Znanstveno- stručno savjetovanje : " Prehrana i kardiovaskularne bolesti "

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 25.05.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kardiovaskularne bolesti; prevencija; prehrana; antioksidansi
(cardiovascular diseases; prevention; nutrition; antioxidants)

Sažetak
Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzrok smrti u razvijenim zemljama svijeta , te postaju vodeći socijalno - medicinski problem suvremenog društva. Promjenom načina života može se utjecati na večinu rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti ( hipertenzija, hiperlipidemija, pretilost, prehrana , pušenje , fizička neaktivnost, stres ), osim genetskih. U novije vrijeme izvršena su mnoga istraživanja čiji rezultati ukazuju da antioksidansi ( vitamin E, C, beta - karoten, flavonoidi, likopen, selen ) pomažu u prevenciji ateroskleroze ( patološke osnove najznačajnijih bolesti cirkulacijskog sustava ) i mijenjaju progresiju bolesti . Kako se antioksidansi unose uglavnom preko hrane ona bi mogla, uz primjenu znanstvenih spoznaja, postati jedan od ključnih faktora u prevenciji kardiovaskularnih bolesti u budućnosti. Planirana su istraživanja o unosu antioksidansa preko hrane na domaćoj populaciji , te način edukacije o primjeni znanstvenih spoznaja u redovitoj prehrani svih dobnih skupina .

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Katja Ćurin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ćurin, Katja
Uloga antioksidansa u prehrani i prevenciji kardiovaskularnih bolesti // Akademija medicinskih znanosti Hrvatske : Znanstveno - stručno savjetovanje ; " Prehrana i kardiovaskularne bolesti" - Zbornik radova / Katica, Dijana (ur.).
Zagreb, 2000. str. 81-90 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Ćurin, K. (2000) Uloga antioksidansa u prehrani i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. U: Katica, D. (ur.)Akademija medicinskih znanosti Hrvatske : Znanstveno - stručno savjetovanje ; " Prehrana i kardiovaskularne bolesti" - Zbornik radova.
@article{article, author = {\'{C}urin, Katja}, editor = {Katica, D.}, year = {2000}, pages = {81-90}, keywords = {kardiovaskularne bolesti, prevencija, prehrana, antioksidansi}, title = {Uloga antioksidansa u prehrani i prevenciji kardiovaskularnih bolesti}, keyword = {kardiovaskularne bolesti, prevencija, prehrana, antioksidansi}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\'{C}urin, Katja}, editor = {Katica, D.}, year = {2000}, pages = {81-90}, keywords = {cardiovascular diseases, prevention, nutrition, antioxidants}, title = {Role of antioxidants in nutrition and prevention of cardiovascular diseases}, keyword = {cardiovascular diseases, prevention, nutrition, antioxidants}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font