Pregled bibliografske jedinice broj: 362590
Uloga antioksidansa u prehrani i prevenciji kardiovaskularnih bolesti
Uloga antioksidansa u prehrani i prevenciji kardiovaskularnih bolesti // Akademija medicinskih znanosti Hrvatske : Znanstveno - stručno savjetovanje ; " Prehrana i kardiovaskularne bolesti" - Zbornik radova / Katica, Dijana (ur.).
Zagreb, 2000. str. 81-90 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 362590 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga antioksidansa u prehrani i prevenciji kardiovaskularnih bolesti
(Role of antioxidants in nutrition and prevention of cardiovascular diseases)
Autori
Ćurin, Katja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Akademija medicinskih znanosti Hrvatske : Znanstveno - stručno savjetovanje ; " Prehrana i kardiovaskularne bolesti" - Zbornik radova
/ Katica, Dijana - Zagreb, 2000, 81-90
Skup
Znanstveno- stručno savjetovanje : " Prehrana i kardiovaskularne bolesti "
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 25.05.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kardiovaskularne bolesti; prevencija; prehrana; antioksidansi
(cardiovascular diseases; prevention; nutrition; antioxidants)
Sažetak
Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzrok smrti u razvijenim zemljama svijeta , te postaju vodeći socijalno - medicinski problem suvremenog društva. Promjenom načina života može se utjecati na večinu rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti ( hipertenzija, hiperlipidemija, pretilost, prehrana , pušenje , fizička neaktivnost, stres ), osim genetskih. U novije vrijeme izvršena su mnoga istraživanja čiji rezultati ukazuju da antioksidansi ( vitamin E, C, beta - karoten, flavonoidi, likopen, selen ) pomažu u prevenciji ateroskleroze ( patološke osnove najznačajnijih bolesti cirkulacijskog sustava ) i mijenjaju progresiju bolesti . Kako se antioksidansi unose uglavnom preko hrane ona bi mogla, uz primjenu znanstvenih spoznaja, postati jedan od ključnih faktora u prevenciji kardiovaskularnih bolesti u budućnosti. Planirana su istraživanja o unosu antioksidansa preko hrane na domaćoj populaciji , te način edukacije o primjeni znanstvenih spoznaja u redovitoj prehrani svih dobnih skupina .
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita