Pregled bibliografske jedinice broj: 362585
Utjecaj maslinovog ulja na zdravlje ljudi
Utjecaj maslinovog ulja na zdravlje ljudi // Akademija medicinskih znanosti Hrvatske : Mediteranska prehrana - Čuvar zdravlja ; znanstveni skup / Maver, Hubert ; Kaić Rak Antoinnette (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2001. str. 71-79 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 362585 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj maslinovog ulja na zdravlje ljudi
(The effect of olive the oil in people health)
Autori
Ćurin, Katja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Akademija medicinskih znanosti Hrvatske : Mediteranska prehrana - Čuvar zdravlja ; znanstveni skup
/ Maver, Hubert ; Kaić Rak Antoinnette - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2001, 71-79
ISBN
953-97840-7-7
Skup
Mediteranska prehrana - Čuvar zdravlja ; znanstveni skup
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 08.06.2001
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
mediteranska prehrana; maslinovo ulje; kardiovaskularne bolesti; bolesti probavnog sustava; maligne bolesti
(mediterranean nutrition; olive oil; cardiovascular diseases; digestive tract diseases; malignant diseases)
Sažetak
Vodeći uzroci smrtnosti u razvijenom svijetu su kardiovaskularne i maligne bolesti. Istraživanja su pokazala da način prehrane bitno utječe na prevenciju i tijek tih stanja. Mediteranska prehrana koja je prepoznatljiva po povećanoj potrošnji žitarica, svježeg voća ipovrća, ribe crnog vina te maslinovog ulja visoke kakvoće osigurava duži ljudski vijek s manjom učestalošću koronarne bolesti srca, bolesti probavnog sustava te nekih sijela raka. Eksperti WHO proučavaju mediteranski način prehrane i smatraju da bi prehrana s povećanom potrošnjom svježeg voća i povrća, te prirodnog maslinovog ulja visoke kakvoće mogla poslužiti kao model zdrave prehrane i u ostalim područjima svijeta. Na našem području potrebno je kroz epidemiološke studije i programe evauluirati korištenje hrane mediteranskog tipa te poticati i promicati mediteranski način prehrane na lokalnoj i državnoj razini. Podizanjem zdravstvene kulture uopće i kulture hranjenja bitno bi se utjecalo na incidenciju i prevalenciju bolesti i stanja vezanih uz način prehrane, a time bi se značajno smanjilo izdvajanje za liječenje tih bolesti u poodmakloj fazi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Medicinski fakultet, Split
Profili:
Katja Ćurin
(autor)