Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 362079

Kontrola procesa proizvodnje mesa divljači ne temelju primjene sustava HACCP-a


Spasić, Damir
Kontrola procesa proizvodnje mesa divljači ne temelju primjene sustava HACCP-a, 2008., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 362079 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kontrola procesa proizvodnje mesa divljači ne temelju primjene sustava HACCP-a
(Controlling the production of game meat by implementation of HACCP system)

Autori
Spasić, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2008

Stranica
39

Mentor
Slavica, Alen ; Cvetnić, Željko

Neposredni voditelj
Slavica, Alen

Ključne riječi
divljač; uzgoj; gospodarenje; HACCP sistem
(game; breeding; management; HACCP system)

Sažetak
Promjena nutritivnih navika, kvalitetnija prehrana i prihrana, kao i sve veća potražnja za mesom divljači doveli su do intenziviranja proizvodnje dlakave i pernate divljači. U ovom radu pregledno je prikazana primjena HACCP sustava u procesu proizvodnje mesa divljači u svrhu dobivanja što boljih rezultata po pitanju kvalitete proizvodnog procesa te zdravstvene ispravnosti konačnog proizvoda. Putem HACCP sustava predstavljen je koncept analize procjene opasnosti na svim kritičnim kontrolnim točkama (CCP), a kojem je cilj jedan sustavni pristup pri identifikaciji, procjeni i kontroli određenih opasnosti, odnosno zagađenja u pojedinim fazama proizvodnje dlakave i pernate divljači. Prema provedenim analizama rizičnosti proizvodnje glavno težište stavlja se na rezultate laboratorijskih pretraga na najopasnije mikroorganizme (prvenstveno na bakterije iz roda Salmonella) jer one zapravo i predstavljaju najveću opasnost za kontaminaciju objekata, sirovina, gotovih proizvoda te time i zdravlje čovjeka kao krajnjeg korisnika. Također provedene sve propisane profilaktičke mjere te uvođenje pravila higijensko-zdravstvene zaštite prema standardnom sanitacijskom operativnom postupku (SSOP) omogućuje nam dodatnu kontrolu proizvodnih objekata i svih dobnih kategorija dlakave i pernate divljači koja boravi u njima. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti odstrijeljenoj divljači koja također predstavlja živežnu namirnicu. Pravilnom primjenom HACCP sustava u praksi postižemo veću kvalitetu konačnog proizvoda, podižemo higijenske standarde, te uočavamo gdje nam i na koji način prijete opasnosti u procesu proizvodnje mesa divljači.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
048-0481153-1150 - Molekularna epizootiologija važnih bakterijskih zoonoza (Cvetnić, Željko, MZOS ) ( CroRIS)
053-0532400-2398 - Zdravstveni nadzor divljači (Slavica, Alen, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Spasić, Damir
Kontrola procesa proizvodnje mesa divljači ne temelju primjene sustava HACCP-a, 2008., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Spasić, D. (2008) 'Kontrola procesa proizvodnje mesa divljači ne temelju primjene sustava HACCP-a', diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Spasi\'{c}, Damir}, year = {2008}, pages = {39}, keywords = {divlja\v{c}, uzgoj, gospodarenje, HACCP sistem}, title = {Kontrola procesa proizvodnje mesa divlja\v{c}i ne temelju primjene sustava HACCP-a}, keyword = {divlja\v{c}, uzgoj, gospodarenje, HACCP sistem}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Spasi\'{c}, Damir}, year = {2008}, pages = {39}, keywords = {game, breeding, management, HACCP system}, title = {Controlling the production of game meat by implementation of HACCP system}, keyword = {game, breeding, management, HACCP system}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font