Pregled bibliografske jedinice broj: 362079
Kontrola procesa proizvodnje mesa divljači ne temelju primjene sustava HACCP-a
Kontrola procesa proizvodnje mesa divljači ne temelju primjene sustava HACCP-a, 2008., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 362079 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kontrola procesa proizvodnje mesa divljači ne temelju primjene sustava HACCP-a
(Controlling the production of game meat by implementation of HACCP system)
Autori
Spasić, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2008
Stranica
39
Mentor
Slavica, Alen ; Cvetnić, Željko
Neposredni voditelj
Slavica, Alen
Ključne riječi
divljač; uzgoj; gospodarenje; HACCP sistem
(game; breeding; management; HACCP system)
Sažetak
Promjena nutritivnih navika, kvalitetnija prehrana i prihrana, kao i sve veća potražnja za mesom divljači doveli su do intenziviranja proizvodnje dlakave i pernate divljači. U ovom radu pregledno je prikazana primjena HACCP sustava u procesu proizvodnje mesa divljači u svrhu dobivanja što boljih rezultata po pitanju kvalitete proizvodnog procesa te zdravstvene ispravnosti konačnog proizvoda. Putem HACCP sustava predstavljen je koncept analize procjene opasnosti na svim kritičnim kontrolnim točkama (CCP), a kojem je cilj jedan sustavni pristup pri identifikaciji, procjeni i kontroli određenih opasnosti, odnosno zagađenja u pojedinim fazama proizvodnje dlakave i pernate divljači. Prema provedenim analizama rizičnosti proizvodnje glavno težište stavlja se na rezultate laboratorijskih pretraga na najopasnije mikroorganizme (prvenstveno na bakterije iz roda Salmonella) jer one zapravo i predstavljaju najveću opasnost za kontaminaciju objekata, sirovina, gotovih proizvoda te time i zdravlje čovjeka kao krajnjeg korisnika. Također provedene sve propisane profilaktičke mjere te uvođenje pravila higijensko-zdravstvene zaštite prema standardnom sanitacijskom operativnom postupku (SSOP) omogućuje nam dodatnu kontrolu proizvodnih objekata i svih dobnih kategorija dlakave i pernate divljači koja boravi u njima. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti odstrijeljenoj divljači koja također predstavlja živežnu namirnicu. Pravilnom primjenom HACCP sustava u praksi postižemo veću kvalitetu konačnog proizvoda, podižemo higijenske standarde, te uočavamo gdje nam i na koji način prijete opasnosti u procesu proizvodnje mesa divljači.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
048-0481153-1150 - Molekularna epizootiologija važnih bakterijskih zoonoza (Cvetnić, Željko, MZOS ) ( CroRIS)
053-0532400-2398 - Zdravstveni nadzor divljači (Slavica, Alen, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb