Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 360966

Kakvoća prehrane u studentskom centru u Splitu


Ćurin, Katja; Knezović, Zlatka; Marušić, Jadranka
Kakvoća prehrane u studentskom centru u Splitu // Medica Jadertina, 36 (2006), 3-4; 93-100 (recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 360966 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća prehrane u studentskom centru u Splitu
(The quality of nutrition in Split student center)

Autori
Ćurin, Katja ; Knezović, Zlatka ; Marušić, Jadranka

Izvornik
Medica Jadertina (0351-0093) 36 (2006), 3-4; 93-100

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
prehrana studenata ; prehrambeni standardi ; edukacija ; prevencija
(students nutrition ; food standards ; education ; prevention)

Sažetak
Način prehrane značajno utječe na mentalnu i fizičku kondiciju studenata. Adekvatan unos visokovrijednih bjelančevina, vitamina ( osobito B-skupine ) i minerala regulira važne metaboličke procese u organizmu, te utječe na kognitivne funkcije bitne u procesu učenja kod studenata.Cilj rada bio je ispitati kvalitetu prehrane studenata u Splitu u odnosu na preporučene vrijednosti radi predlaganja mjera za unapređenje.U razdoblju od 1999.do 2005.godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Splitu ispitana je prehrambena i energetska vrijednost 71 dnevnog obroka uzetih jedanput mjesečno metodom slučajnog izbora u Studentskom centru u Splitu.Analizirane vrijednosti uspoređene su sa zadanim normativima.Ispitana je učestalost korištenja namirnica iz osnovnih skupina.Prehrambene i energetske vrijednosti dnevnih obroka tijekom sedam godina ispitivanja manje su od zadanih normativa.Odstupanja su najveća za masti ( do 40 % )i bjelančevine ( 34 % ).Udio kruha u ukupnoj energetskoj vrijednosti je u prosjeku oko 40 %, dakle nešto više od zadanih preporuka.Jelovnici su jednolični, slabo su zastupljene namirnice poput ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda, mahunarki , te sezonskog voća i povrća.Utvrđeni propusti trebaju se korigirati zbog utjecaja prehrane na zdravlje i proces učenja kod studenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jadranka Marušić (autor)

Avatar Url Zlatka Knezović (autor)

Avatar Url Katja Ćurin (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ćurin, Katja; Knezović, Zlatka; Marušić, Jadranka
Kakvoća prehrane u studentskom centru u Splitu // Medica Jadertina, 36 (2006), 3-4; 93-100 (recenziran, članak, stručni)
Ćurin, K., Knezović, Z. & Marušić, J. (2006) Kakvoća prehrane u studentskom centru u Splitu. Medica Jadertina, 36 (3-4), 93-100.
@article{article, author = {\'{C}urin, Katja and Knezovi\'{c}, Zlatka and Maru\v{s}i\'{c}, Jadranka}, year = {2006}, pages = {93-100}, keywords = {prehrana studenata, prehrambeni standardi, edukacija, prevencija}, journal = {Medica Jadertina}, volume = {36}, number = {3-4}, issn = {0351-0093}, title = {Kakvo\'{c}a prehrane u studentskom centru u Splitu}, keyword = {prehrana studenata, prehrambeni standardi, edukacija, prevencija} }
@article{article, author = {\'{C}urin, Katja and Knezovi\'{c}, Zlatka and Maru\v{s}i\'{c}, Jadranka}, year = {2006}, pages = {93-100}, keywords = {students nutrition, food standards, education, prevention}, journal = {Medica Jadertina}, volume = {36}, number = {3-4}, issn = {0351-0093}, title = {The quality of nutrition in Split student center}, keyword = {students nutrition, food standards, education, prevention} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • EMBASE (Excerpta Medica)





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font