Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 360914

Kakvoća svinjskih polovica križanaca pietren i hempšir pasmine


Jelen, Tatjana; Marenčić, Dejan; Pintić, Vinko; Pintić Pukec, Nataša
Kakvoća svinjskih polovica križanaca pietren i hempšir pasmine, 2008. (ostalo).


CROSBI ID: 360914 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća svinjskih polovica križanaca pietren i hempšir pasmine
(Pig carcass quality of Pietren and Hampshire crossbreeds)

Autori
Jelen, Tatjana ; Marenčić, Dejan ; Pintić, Vinko ; Pintić Pukec, Nataša

Izvornik
Krmiva

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo

Godina
2008

Ključne riječi
genotip ; svinjske polovice ; kakvoća
(genotipe ; pig carcasses ; quality)

Sažetak
Proizvođači svinjetine proteklih godina imaju značajne probleme u plasmanu svinjetine, prvenstveno obzirom na učestalu pojavu blijedog, mekanog i vodnjikavog mesa (BMV) i iz razloga što se sve više traži, i više plaća, tovljenik bolje kakvoće mišićnoga tkiva za tzv. specijalnu namjenu (pršut, kulen, spec. kobasice). Cilj ovog istraživanja je uvođenjem novoga genotipa (HPxPI) po očevoj strani, poboljšati kakvoću mišićnoga tkiva novostvorenih križanaca. Istraživanje je provedeno na pet obiteljskih gospodarstava s područja Koprivničko-križevačke županije. U klaonicama je ispitana kakvoća mišićnoga tkiva (n=200) križanaca, s majčine strane ŠLxVJ, očeva HPxPI, žive mase 100 kg, mjerenjem pH1, pH2 vrijednosti i boje (L*, a*, b*) u m. gracilis. U ukupnom uzorku meso poželjne kakvoće prema pH1 imalo je 87% polovica, odnosno 84% polovica prema pH2 (PIC 1997). Pojava BMV mesa zabilježena je prema pH1 u 10% polovica, odnosno 14% polovica prema pH2 u ukupnom uzorku (PIC 1997). Prosječne utvrđene vrijednosti boje mesa u ukupnom uzorku bile su L*42, 92, a*19, 37, b*5, 08. Najbolju vrijednost boje imale su polovice petog gospodarstva (L*42, 56, a*19, 43, b*4, 74). Najbolja kakvoća polovica, prema (S)EURO standardu, bila je na prvom gospodarstvu sa 22, 50% polovica S klase i 52, 50% polovica E klase. Ključne riječi: genotip, svinjske polovice, kakvoća

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci


Citiraj ovu publikaciju:

Jelen, Tatjana; Marenčić, Dejan; Pintić, Vinko; Pintić Pukec, Nataša
Kakvoća svinjskih polovica križanaca pietren i hempšir pasmine, 2008. (ostalo).
Jelen, T., Marenčić, D., Pintić, V. & Pintić Pukec, N. (2008) Kakvoća svinjskih polovica križanaca pietren i hempšir pasmine. Krmiva. Ostalo.
@unknown{unknown, author = {Jelen, Tatjana and Maren\v{c}i\'{c}, Dejan and Pinti\'{c}, Vinko and Pinti\'{c} Pukec, Nata\v{s}a}, year = {2008}, keywords = {genotip, svinjske polovice, kakvo\'{c}a}, title = {Kakvo\'{c}a svinjskih polovica kri\v{z}anaca pietren i hemp\v{s}ir pasmine}, keyword = {genotip, svinjske polovice, kakvo\'{c}a} }
@unknown{unknown, author = {Jelen, Tatjana and Maren\v{c}i\'{c}, Dejan and Pinti\'{c}, Vinko and Pinti\'{c} Pukec, Nata\v{s}a}, year = {2008}, keywords = {genotipe, pig carcasses, quality}, title = {Pig carcass quality of Pietren and Hampshire crossbreeds}, keyword = {genotipe, pig carcasses, quality} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font