Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 360910

Utjecaj odmora prije klanja na kakvoću junećeg mesa


Marenčić, Dejan; Ivanković, Ante; Jelen, Tatjana; Horvat Marković, Romana; Pintić, Vinko
Utjecaj odmora prije klanja na kakvoću junećeg mesa, 2008. (ostalo).


CROSBI ID: 360910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj odmora prije klanja na kakvoću junećeg mesa
(Effect of Rest Period in Lairage on Beef Meat Quality)

Autori
Marenčić, Dejan ; Ivanković, Ante ; Jelen, Tatjana ; Horvat Marković, Romana ; Pintić, Vinko

Izvornik
43. hrvatski i 3 međunarodni simpozij agronoma

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo

Godina
2008

Ključne riječi
junetina ; kakvoća ; odmor klanje
(beef ; meat quality ; rest period ; lairage)

Sažetak
U gospodarski razvijenim zemljama potrošači i tržište sve veći naglasak stavljaju na kakvoću namirnica. Proizvođači junećeg mesa u Republici Hrvatskoj proteklih godina imaju značajne probleme u plasmanu junetine, prvenstveno obzirom na učestalu pojavu tamnog suhog i tvrdog mesa (DFD). Potrošači takvo meso nerado kupuju i konzumiraju. Cilj ovog istraživanja je utvrditi značajnost odmora u oborima "stočnog depoa" na kakvoću junećih trupova. Istraživanje je uključilo 40 junadi u dobi 18 – 22 mjeseca. Mjerenja vrijednosti pH i boje (L*, a*, b*, C*, H*) vršena su 24 sata post – mortem na m. longissimus dorsi i m. gracilisu. U ukupnom uzorku samo je 45% - 52, 5% trupova imalo pH vrijednost u poželjnom intervalu. Odmor u oborima "stočnog depoa" statistički je značajno utjecao na kakvoću junećih trupova. Junad zadržavana u "stočnom depou" imala je statistički značajno nepovoljne vrijednosti kakvoće mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci

Profili:

Avatar Url Tatjana Jelen (autor)

Avatar Url Dejan Marenčić (autor)

Avatar Url Vinko Pintić (autor)

Avatar Url Ante Ivanković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marenčić, Dejan; Ivanković, Ante; Jelen, Tatjana; Horvat Marković, Romana; Pintić, Vinko
Utjecaj odmora prije klanja na kakvoću junećeg mesa, 2008. (ostalo).
Marenčić, D., Ivanković, A., Jelen, T., Horvat Marković, R. & Pintić, V. (2008) Utjecaj odmora prije klanja na kakvoću junećeg mesa. 43. hrvatski i 3 međunarodni simpozij agronoma. Ostalo.
@unknown{unknown, author = {Maren\v{c}i\'{c}, Dejan and Ivankovi\'{c}, Ante and Jelen, Tatjana and Horvat Markovi\'{c}, Romana and Pinti\'{c}, Vinko}, year = {2008}, keywords = {junetina, kakvo\'{c}a, odmor klanje}, title = {Utjecaj odmora prije klanja na kakvo\'{c}u june\'{c}eg mesa}, keyword = {junetina, kakvo\'{c}a, odmor klanje} }
@unknown{unknown, author = {Maren\v{c}i\'{c}, Dejan and Ivankovi\'{c}, Ante and Jelen, Tatjana and Horvat Markovi\'{c}, Romana and Pinti\'{c}, Vinko}, year = {2008}, keywords = {beef, meat quality, rest period, lairage}, title = {Effect of Rest Period in Lairage on Beef Meat Quality}, keyword = {beef, meat quality, rest period, lairage} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font