Pregled bibliografske jedinice broj: 360910
Utjecaj odmora prije klanja na kakvoću junećeg mesa
Utjecaj odmora prije klanja na kakvoću junećeg mesa, 2008. (ostalo).
CROSBI ID: 360910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj odmora prije klanja na kakvoću junećeg mesa
(Effect of Rest Period in Lairage on Beef Meat Quality)
Autori
Marenčić, Dejan ; Ivanković, Ante ; Jelen, Tatjana ; Horvat Marković, Romana ; Pintić, Vinko
Izvornik
43. hrvatski i 3 međunarodni simpozij agronoma
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo
Godina
2008
Ključne riječi
junetina ; kakvoća ; odmor klanje
(beef ; meat quality ; rest period ; lairage)
Sažetak
U gospodarski razvijenim zemljama potrošači i tržište sve veći naglasak stavljaju na kakvoću namirnica. Proizvođači junećeg mesa u Republici Hrvatskoj proteklih godina imaju značajne probleme u plasmanu junetine, prvenstveno obzirom na učestalu pojavu tamnog suhog i tvrdog mesa (DFD). Potrošači takvo meso nerado kupuju i konzumiraju. Cilj ovog istraživanja je utvrditi značajnost odmora u oborima "stočnog depoa" na kakvoću junećih trupova. Istraživanje je uključilo 40 junadi u dobi 18 – 22 mjeseca. Mjerenja vrijednosti pH i boje (L*, a*, b*, C*, H*) vršena su 24 sata post – mortem na m. longissimus dorsi i m. gracilisu. U ukupnom uzorku samo je 45% - 52, 5% trupova imalo pH vrijednost u poželjnom intervalu. Odmor u oborima "stočnog depoa" statistički je značajno utjecao na kakvoću junećih trupova. Junad zadržavana u "stočnom depou" imala je statistički značajno nepovoljne vrijednosti kakvoće mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci