Pregled bibliografske jedinice broj: 360908
Utjecaj transporta i odmora prije klanja na kvalitetu junećih trupova
Utjecaj transporta i odmora prije klanja na kvalitetu junećih trupova, 2008., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 360908 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj transporta i odmora prije klanja na kvalitetu junećih trupova
(Effect of Transpor time and Rest Period in Lairage on Beef Meat Quality)
Autori
Marenčić, Dejan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.04
Godina
2008
Stranica
60
Mentor
Ivanković, Ante
Ključne riječi
junetina; kakvoća; vrijeme transporta; odmor; klanje
(beef; meat quality; transport time; rest period; lairage)
Sažetak
U gospodarski razvijenim zemljama potrošači i tržište sve veći naglasak stavljaju na kakvoću namirnica. Proizvođači junećega mesa u Republici Hrvatskoj proteklih godina imaju znatne probleme u plasmanu junećega mesa, ponajprije s obzirom na učestalu pojavu tamnoga suhog i tvrdog mesa (DFD). Potrošači takvo meso nerado kupuju i konzumiraju. Cilj je ovoga istraživanja utvrditi značajnost utjecaj transporta i odmora na kakvoću junećega mesa. Istraživanje je uključilo 40 muške junadi u dobi 18 – 22 mjeseca. Mjerenja vrijednosti pH i boje (L*, a*, b*, C*, H*) vršena su 24 sata post mortem na m. longissimus dorsi i m. gracilis. U ukupnom uzorku samo je 45% - 52, 5% junećega mesa imalo pH vrijednost u poželjnom intervalu. Istraživanjem nije utvrđen statistički značajan utjecaj dužine transporta na pokazatelje kakvoće junećega mesa (p>0, 05). Odmor u stočnom depou signifikantno je negativno utjecao na kakvoću mesa (p<0, 001).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb