Pregled bibliografske jedinice broj: 360902
Što se krije iza E-brojeva? Aditivi u hrani.
Što se krije iza E-brojeva? Aditivi u hrani.. Zagreb : Split: Udruga za demokratsko društvo (UDD), 2007 (prirucnik)
CROSBI ID: 360902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Što se krije iza E-brojeva? Aditivi u hrani.
(What’ s behind E-numbers? Food additives.)
Autori
Lerotić, Dada ; Vinković Vrček, Ivana
Ostali urednici
Pavlinić, Vladimir
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna
Izdavač
Udruga za demokratsko društvo (UDD)
Grad
Zagreb : Split
Godina
2007
Stranica
92
ISBN
978-953-7006-07-5
Ključne riječi
prehrambeni aditivi; zdravstveni učinci; načelo opreznosti; sigurnost hrane
(food additives; health effects; precautionary principle; food safety)
Sažetak
Aditivi su kemijske tvari koje se upotrebljavaju prilikom industrijske proizvodnje hrane, a omogućuju ujednačavanje kvalitete proizvoda, lakši transport, skladištenje te jeftiniju i bržu proizvodnju. Pravilnikom o prehrambenim aditivima Ministarstva zdravstva dopuštena su 294 aditiva označena slovom E i odgovarajućim brojem, a svrstani su s obzirom na djelovanje u slijedeće skupine: bojila, konzervansi, antioksidansi, emulgatori, stabilizatori, zgušnjivači, tvari za želiranje, regulatori kiselosti, tvari za sprečavanje zgrudnjavanja, za postizanje klizavosti, pojačivači okusa, tvari za zaslađivanje, za poliranje, za zadržavanje vlage, za tretiranje brašna, i tako redom. Industrijska proizvodnja hrane bez aditiva i ostalih pomoćnih sredstava nije moguća, pa i ekološki proizvedena hrana sadrži aditive. Ipak, u ekološkoj proizvodnji hrane upotrebljava se pedesetak aditiva (u industrijskoj oko tri stotine), a takva hrana ne smije sadržavati bojila, pojačivače okusa, umjetne arome, velik broj konzervansa, umjetna sladila... Što je namirnica više prerađena, sadrži veći broj aditiva. Svježim i neprerađenim namirnicama uglavnom ne trebaju prehrambeni aditivi. Ukoliko potrošač više cijeni prirodnu, nepatvorenu hranu, pri izboru proizvoda mora svakako obratiti pažnju na deklaraciju na etiketi proizvoda. Deklaracija o sastavu namirnica pruža važne informacije kupcima koji žele znati što s gotovim proizvodima unose u organizam, koji zbog zdravstvenih razloga izbjegavaju određene tvari, koji kritički propituju nove namirnice, uspoređuju sadržaj namirnica sličnog naziva, a različitog sastava, izbjegavaju sastojke životinjskog podrijetla jer se hrane vegetarijanski ili koji ne žele jesti hranu koja sadrži genetski izmijenjene sastojke. Iako neki proizvođači sastav proizvoda ne deklariraju u skladu s postojećim propisima, iako su postojeći propisi nedorečeni, ipak potrošač nije nemoćan i svojim ponašanjem, tj. svjesnim odabirom proizvoda može zaštititi svoje interese. Ne moramo gutati sve što nam se nudi!
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Profili:
Ivana Vinković Vrček
(autor)