Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 359715

Osnove toksikologije s toksikologijom hrane


Klapec, Tomislav
Osnove toksikologije s toksikologijom hrane
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008


CROSBI ID: 359715 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Osnove toksikologije s toksikologijom hrane
(Bases of Toxicology with Food Toxicology)

Autori
Klapec, Tomislav

Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2008

Stranica
117

Ključne riječi
toksikologija hrane; toksini; contaminants
(food toxicology; toxins; contaminants)

Sažetak
Tradicionalna definicija toksikologije je ‘ znanost o otrovima’ (lat. toksikon – otrov, logos – znanost). Podrobnije, toksikologija bi se mogla opisati kao proučavanje štetnih učinaka kemijskih (npr. cijanid) i fizikalnih agenasa (npr. radioaktivno zračenje) na žive organizme. Ovi agensi se općenito nazivaju toksikantima. Budući da često samo doza čini da neka tvar ima toksično djelovanje (npr. pri malim dozama nema toksično djelovanje ili čak djeluje blagotvorno), strane tvari se još nazivaju ksenobioticima (grč. xeno – stranac). Veza između doze i odgovora je temeljna zamisao toksikologije, prema tvrdnji Paracelsusa (1525 g.): Sve tvari su otrovi. Nema nijedne da nije otrov. Samo doza pravi razliku između lijeka i otrova. Toksični učinci (tj. uočljive promjene anatomije i/ili tjelesnih funkcija ili nevidljiva oštećenja tj. tzv. biokemijske lezije) se mogu svesti na promjene na specifičnim molekulama organizma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tomislav Klapec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Klapec, Tomislav
Osnove toksikologije s toksikologijom hrane
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008
Klapec, T. (2008) Osnove toksikologije s toksikologijom hrane. Osijek. Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.
@unknown{unknown, author = {Klapec, Tomislav}, year = {2008}, pages = {117}, keywords = {toksikologija hrane, toksini, contaminants}, title = {Osnove toksikologije s toksikologijom hrane}, keyword = {toksikologija hrane, toksini, contaminants}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@unknown{unknown, author = {Klapec, Tomislav}, year = {2008}, pages = {117}, keywords = {food toxicology, toxins, contaminants}, title = {Bases of Toxicology with Food Toxicology}, keyword = {food toxicology, toxins, contaminants}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font