Pregled bibliografske jedinice broj: 359715
Osnove toksikologije s toksikologijom hrane
Osnove toksikologije s toksikologijom hrane
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008
CROSBI ID: 359715 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osnove toksikologije s toksikologijom hrane
(Bases of Toxicology with Food Toxicology)
Autori
Klapec, Tomislav
Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2008
Stranica
117
Ključne riječi
toksikologija hrane; toksini; contaminants
(food toxicology; toxins; contaminants)
Sažetak
Tradicionalna definicija toksikologije je ‘ znanost o otrovima’ (lat. toksikon – otrov, logos – znanost). Podrobnije, toksikologija bi se mogla opisati kao proučavanje štetnih učinaka kemijskih (npr. cijanid) i fizikalnih agenasa (npr. radioaktivno zračenje) na žive organizme. Ovi agensi se općenito nazivaju toksikantima. Budući da često samo doza čini da neka tvar ima toksično djelovanje (npr. pri malim dozama nema toksično djelovanje ili čak djeluje blagotvorno), strane tvari se još nazivaju ksenobioticima (grč. xeno – stranac). Veza između doze i odgovora je temeljna zamisao toksikologije, prema tvrdnji Paracelsusa (1525 g.): Sve tvari su otrovi. Nema nijedne da nije otrov. Samo doza pravi razliku između lijeka i otrova. Toksični učinci (tj. uočljive promjene anatomije i/ili tjelesnih funkcija ili nevidljiva oštećenja tj. tzv. biokemijske lezije) se mogu svesti na promjene na specifičnim molekulama organizma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tomislav Klapec
(autor)