Pregled bibliografske jedinice broj: 358827
Utjecaj ambalažnog materijala i metode pakiranja na trajnost suhomesnatih kobasičarskih proizvoda
Utjecaj ambalažnog materijala i metode pakiranja na trajnost suhomesnatih kobasičarskih proizvoda, 2008., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 358827 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ambalažnog materijala i metode pakiranja na trajnost suhomesnatih kobasičarskih proizvoda
(The influence of packaging material and packaging method on dry meat sausage products)
Autori
Kovačić, Edita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
20.05
Godina
2008
Stranica
74
Mentor
Galić, Kata
Ključne riječi
ambalažni materijali; pakiranje; inertna atmosfera; vakuum; trajnost; kobasica
(packaging materials; nitrogen atmosphere packaging; vacuum packaging; shelf life; fermented sausages)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je utvrđivanje roka valjanosti trajne kobasice Danica Zimska pakirane u inertnoj atmosferi dušika (100% N2) i vakuumskom pakiranju tijekom čuvanja pri različitim temperaturama: 3°C± ; 1 , 20°C ± ; 2 i 37°C± ; 0 .U tu svrhu ispitivani su uzorci trajne kobasice Danica Zimska redovite proizvodnje.Za pakiranje inertnom atmosferom dušika (100% N2) i za vakuumsko pakiranje korištene su kombinacije ambalažnih materijala za izradu zdjelice i pokrovnog filma.Najveća trajnost (90 dana), utvrđena na osnovu rezultata fizikalno- kemijske, mikrobiološke i rezultata istraživanja senzorskih karakteristika, postignuta je kod trajne kobasice Danica Zimska pakirane u inertnoj atmosferi dušika (100% N2) i čuvane pri temperaturi od 3°C± ; 1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-1252971-2805 - Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane (Galić, Kata, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Kata Galić
(mentor)