Pregled bibliografske jedinice broj: 358525
Značenje pitke vode za dobrobit, zdravlje i proizvodnost životinja
Značenje pitke vode za dobrobit, zdravlje i proizvodnost životinja // KRMIVA 2008 / Šerman, Vlasta (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2008. str. 28-29 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 358525 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje pitke vode za dobrobit, zdravlje i proizvodnost životinja
(Role of drinking water on animal welfare, health and productivity)
Autori
Tofant, Alenka ; Uhitil, Sunčica ; Glumac, Nada
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
KRMIVA 2008
/ Šerman, Vlasta - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2008, 28-29
Skup
XV Međunarodno savjetovanje KRMIVA 2008
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 02.06.2008. - 05.06.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
voda; količina; kakvoća; napajanje; životinje; dobrobit
(water; quantity; quality; watering; livestock; welfare)
Sažetak
Voda za piće je presudni čimbenik u ostvarivanju dobrobiti stoke i peradi. Kao kompleksni pojam, koji uključuje fiziološke potrebe, fizičko zdravlje, produktivnost, reprodukciju i vladanje životinja, dobrobit se temelji na ostvarivanju i osiguravanju tzv. pet temeljnih sloboda životinja. Osiguravanjem dovoljnih količina zdravstveno ispravne vode za piće poštuju se dva : pravo na slobodu od žeđi i pravo na slobodu od bolesti. Napajanje je sastavni dio hranidbe životinja i zbog toga voda količinom i kakvoćom mora zadovoljiti potrebe životinja.Kakvoća vode ima značajnu ulogu u održavanju zdravlja i proizvodnosti životinja pa se stoga zahtjevi, smjernice i normativi za organoleptička, fizikalno-kemijska i biološka svojstva s jedne strane odnose na njih, a s druge strane ima se u vidu zdravlje potrošača namirnica animalnog podrijetla. Bolesti, zdravstveni problemi kao i smanjena produktivnost, najčešće i najbrže uočljivi, uzrokovani su vodom prenosivim mikrobima, bakterijama, virusima, parazitima i algama. S ciljem da se izbjegnu treba vodu kondicionirati i dezinficirati, ali imajući u vidu sve moguće nus pojave koje ti postupci mogu uzrokovati. U radu su opisane različite smjernice i preporuke koje propisuju maksimalno dopuštene koncentracije za sve parametre u vodi kao i prihvatljive maksimalne koncentracije za toksične spojeve za pojedine vrste životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1865 - Kakvoća vode i mjere sanitacije u ekološkoj proizvodnji namirnica (Tofant, Alenka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb