Pregled bibliografske jedinice broj: 357294
Utjecaj roka berbe na kakvoću ploda jabuke (Malus x domestica Borkh.)
Utjecaj roka berbe na kakvoću ploda jabuke (Malus x domestica Borkh.) // Pomologia Croatica, 13 (2007), 4; 211-217 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 357294 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj roka berbe na kakvoću ploda jabuke (Malus x domestica Borkh.)
(Harvest time influence on quality parameters of apple cultivars (Malus x domestica Borkh.))
Autori
Kovač, Ana ; Skendrović Babojelić, Martina ; Voća, Sandra ; Jagatić, Ana Marija ; Klepo, Tatjana
Izvornik
Pomologia Croatica (1330-6626) 13
(2007), 4;
211-217
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
jabuka (Malus x domestica Borkh.); plod; optimalni rok berbe; analiza
(apple (Malus x domestica Borkh.); fruit; optimum harvest time; analysis)
Sažetak
Istraživani su optimalni rokovi berbe za sorte Cripps Pink, Granny Smith i Fuji tijekom dvije godine u ekološkim uvjetima ušća rijeke Neretve. Plodovi su ubrani u nasadu jabuka u tri roka berbe, u vegetacijskoj godini 2006. i 2007., s razmakom od sedam dana između rokova. Pomoću standardnih metoda za određivanje optimalnog roka berbe jabuka u laboratoriju su provedene slijedeće analize: određivanje mase plodova, tvrdoće, topljive suhe tvari, ukupnih kiselina, proveden je škrobni test i utvrđen indeks dozrelosti. Analizom dobivenih rezultata te usporedbom rezultata sa relevantnom znanstvenom literaturom za istraživano područje utvrđeni su optimalni rokovi berbe za pojedine sorte. Za sortu Cripps Pink optimalni rok berbe bio je treći, (214 dana od pune cvatnje do berbe), za sortu Granny Smith period oko drugog roka (201 dan od pune cvatnje do berbe), te za sortu Fuji drugi rok berbe (201 dan od pune cvatnje do berbe).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sandra Voća
(autor)
Martina Skendrović Babojelić
(autor)
Tatjana Klepo
(autor)
Ana-Marija Jagatić Korenika
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts