Pregled bibliografske jedinice broj: 357024
Analiza jednostavnih šećera u plodovima trešnje
Analiza jednostavnih šećera u plodovima trešnje, 2008., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 357024 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza jednostavnih šećera u plodovima trešnje
(Analysis of simple sugars in the cherry fruit)
Autori
Habun, Tajana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.05
Godina
2008
Stranica
30
Mentor
Voća, Sandra
Ključne riječi
Prunus avium L.; sorte Karina; Regina; Creska i Stella; glukoza; fruktoza; saharoza
(Prunus avium L; species Karina Regina; Creska; Stella; glucose; fructose; sucrose)
Sažetak
Provedeno je istraživanje na sortama Regina, Karina, Creska i Stella uzgojenim na području mediteranske i kontinentalne Hrvatske. Sorte Regina i Karina uzgojene su na lokalitetu znanstveno- nastavnog poligona Jazbina, a Creska i Stella na lokalitetu otoka Cresa. Enzimatskom metodom određena je količina šećera (glukoza, fruktoza i saharoza). Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti postoje li razlike u količini pojedinih šećera između istraživanih sorti i na različitim lokalitetima ovisno o klimatskim faktorima. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje signifikantne razlike između istraživanog sortimenta, npr. sorta Stella imala je najveću količinu fruktoze koja je iznosila 7, 73%, dok su najveću količinu glukoze imale Regina 7, 62% i Creska 7, 00%. Sve dobivene vrijednosti bile su u zadovoljavajućim granicama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)