Pregled bibliografske jedinice broj: 355876
Fizikalno - kemijska svojstva te fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet svježe i prerađene mandarine
Fizikalno - kemijska svojstva te fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet svježe i prerađene mandarine, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 355876 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno - kemijska svojstva te fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet svježe i prerađene mandarine
(Chemico- physical characteristic, phenolic content and antioxidant capacity in fresh and processed Mandarin)
Autori
Pilić, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.05
Godina
2008
Stranica
73
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
mandarina; fenolni spojevi; antiosidacijski kapacitet; niskokalorični džem
(mandarina; phenolic compounds; antioxidant capacity; low-sugar jam)
Sažetak
Pulpi i kori mandarine iz vrste Citrus Unshiu Markovitz određivana su fizikalno kemijska svojstva, fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet. Proizvedena su tri džema i marmelada na kojima je također provedeno ispitivanje fizikalno kemijskih svojstava, fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet. Određivani su i koeficijenti korelacije između pojedinih grupa fenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta za pulpu, koru i proizvode od mandarine. Na dobivenim proizvodima provedeno je i senzorsko ocjenjivanje. Svježa korica mandarine sadrži veću količinu fenolnih spojeva i pektina nego pulpa. Od proizvoda obogaćeni džem sadrži najveći količinu fenolnih spojeva. U uzorcima koji su imali veću količinu fenolnih spojeva određen je i veći antiosidacijski kapacitet. Senzorskim ocjenjivanjem obogaćeni džem je dobio najviše ocjene.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)