Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 355870

Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine


Krasnići, Nesrete
Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine, 2008., diplomski rad, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 355870 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine
(Determination of polyphenols and antioxidant capacity in Mandarin and Clementine fruit)

Autori
Krasnići, Nesrete

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno – biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.03

Godina
2008

Stranica
71

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
mandarina ; klementina ; antioksidacijski kapacitet ; fenolni spojevi ; flavonoidi
(mandarin ; clementine ; antioxidant activity ; polyphenols ; flavonoids)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti fizikalno-kemijski sastav te ukupne i pojedine polifenolne spojeve u pulpi i kori mandarine (Citrus Unshiu Marcoivitch) Saigon i klementine (Citrus Clementine) Corsica SRA 63 Ukupni fenolni spojevi i flavonoidi određivani su spektrofotometrijski, a pojedinačni flavanon glikozidi primjenom HPLC metode uz UV-PDA detekciju. Antioksidacijski kapacitet, plodova, određen je primjenom DPPH, FRAP i ABTS metoda. Rezultati pokazuju visoku koncentraciju polifenola u svim istraživanim uzorcima, posebno u svježoj kori (4137, 5 mg/100 g-“ mandarina“ i 4937, 5 mg/100 g-“ klementine“ ). Od koncentracije polifenola prevladavaju fenolni spojevi iz skupine flavonoida. Iz skupine flavanon glikozida određeni su hesperidin, naringin i narirutitn čije koncentracije se razlikuju ovisno o uzorku. Primjenom DPPH, FRAP ABTS metoda, u svim istraživanim uzorcima utvrđen je visoki antioksidacijski kapacitet.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nesrete Krasnići (autor)

Avatar Url Branka Levaj (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Krasnići, Nesrete
Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine, 2008., diplomski rad, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb
Krasnići, N. (2008) 'Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine', diplomski rad, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krasni\'{c}i, Nesrete}, year = {2008}, pages = {71}, keywords = {mandarina, klementina, antioksidacijski kapacitet, fenolni spojevi, flavonoidi}, title = {Odre\djivanje polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine}, keyword = {mandarina, klementina, antioksidacijski kapacitet, fenolni spojevi, flavonoidi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Krasni\'{c}i, Nesrete}, year = {2008}, pages = {71}, keywords = {mandarin, clementine, antioxidant activity, polyphenols, flavonoids}, title = {Determination of polyphenols and antioxidant capacity in Mandarin and Clementine fruit}, keyword = {mandarin, clementine, antioxidant activity, polyphenols, flavonoids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font