Pregled bibliografske jedinice broj: 355870
Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine
Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine, 2008., diplomski rad, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 355870 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine
(Determination of polyphenols and antioxidant capacity in Mandarin and Clementine fruit)
Autori
Krasnići, Nesrete
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno – biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.03
Godina
2008
Stranica
71
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
mandarina ; klementina ; antioksidacijski kapacitet ; fenolni spojevi ; flavonoidi
(mandarin ; clementine ; antioxidant activity ; polyphenols ; flavonoids)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti fizikalno-kemijski sastav te ukupne i pojedine polifenolne spojeve u pulpi i kori mandarine (Citrus Unshiu Marcoivitch) Saigon i klementine (Citrus Clementine) Corsica SRA 63 Ukupni fenolni spojevi i flavonoidi određivani su spektrofotometrijski, a pojedinačni flavanon glikozidi primjenom HPLC metode uz UV-PDA detekciju. Antioksidacijski kapacitet, plodova, određen je primjenom DPPH, FRAP i ABTS metoda. Rezultati pokazuju visoku koncentraciju polifenola u svim istraživanim uzorcima, posebno u svježoj kori (4137, 5 mg/100 g-“ mandarina“ i 4937, 5 mg/100 g-“ klementine“ ). Od koncentracije polifenola prevladavaju fenolni spojevi iz skupine flavonoida. Iz skupine flavanon glikozida određeni su hesperidin, naringin i narirutitn čije koncentracije se razlikuju ovisno o uzorku. Primjenom DPPH, FRAP ABTS metoda, u svim istraživanim uzorcima utvrđen je visoki antioksidacijski kapacitet.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb