Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 355865

Određivanje karotenoidnih pigmenata i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine


Solomun, Božica
Određivanje karotenoidnih pigmenata i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 355865 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje karotenoidnih pigmenata i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine
(Determination of carotenoid pigments and antioxidant capacity in Mandarin and Clementine fruits)

Autori
Solomun, Božica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.05

Godina
2008

Stranica
83

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
mandarina; klementina; karotenoidi; HPLC; antioksidacijski kapacitet
(mandarin; clementine; carotenoid pigments; HPLC; antioxidant capacity)

Sažetak
U ovom radu ispitivan je karotenoidni sastav i antioksidacijski kapacitet u pulpama i korama mandarine Citrus Unshiu Marc. Saigon i klementine Citrus Clementine Corsica SRA 63. U svim uzorcima određeni su osnovni fizikalno-kemijski parametri. U pulpi i kori mandarine i klementine primjenom visokodjelotvorne tekućinske kromatografije (HPLC) uz UV/VIS Diode Array detekciju identificirano je šest karotenoidnih spojeva: α -karoten, β -karoten,  -karoten, lutein, zeaksantin i β -kriptoksantin. Ukupna količina identificiranih karotenoida bila je najveća u pulpi mandarine Saigon, a najmanja u kori klementine Corsica. U svim uzorcima osim kore mandarine Saigon određena je najveća koncentracija β -karotena, dok je u kori mandarine Saigon utvrđena najveća koncentracija  -karotena. Antioksidacijski kapacitet određen je primjenom DPPH, ABTS i FRAP metoda. Najveća vrijednost antioksidacijskog kapaciteta određena je u pulpama mandarine i klementine i stoga su one potencijalni bogati izvori prirodnih antioksidansa. Određen je i koeficijent korelacije između količine ukupnih karotenoida i antioksidacijskog kapaciteta. Koeficijenti korelacije bili su izrazito visoki u svim ispitivanim uzorcima što ukazuje na značajan doprinos karotenoidnih pigmenata antioksidacijskom kapacitetu plodova mandarine i klementine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Božica Solomun (autor)

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Solomun, Božica
Određivanje karotenoidnih pigmenata i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Solomun, B. (2008) 'Određivanje karotenoidnih pigmenata i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Solomun, Bo\v{z}ica}, year = {2008}, pages = {83}, keywords = {mandarina, klementina, karotenoidi, HPLC, antioksidacijski kapacitet}, title = {Odre\djivanje karotenoidnih pigmenata i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine}, keyword = {mandarina, klementina, karotenoidi, HPLC, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Solomun, Bo\v{z}ica}, year = {2008}, pages = {83}, keywords = {mandarin, clementine, carotenoid pigments, HPLC, antioxidant capacity}, title = {Determination of carotenoid pigments and antioxidant capacity in Mandarin and Clementine fruits}, keyword = {mandarin, clementine, carotenoid pigments, HPLC, antioxidant capacity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font