Pregled bibliografske jedinice broj: 355865
Određivanje karotenoidnih pigmenata i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine
Određivanje karotenoidnih pigmenata i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 355865 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje karotenoidnih pigmenata i antioksidacijskog kapaciteta u plodovima mandarine i klementine
(Determination of carotenoid pigments and antioxidant capacity in Mandarin and Clementine fruits)
Autori
Solomun, Božica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.05
Godina
2008
Stranica
83
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
mandarina; klementina; karotenoidi; HPLC; antioksidacijski kapacitet
(mandarin; clementine; carotenoid pigments; HPLC; antioxidant capacity)
Sažetak
U ovom radu ispitivan je karotenoidni sastav i antioksidacijski kapacitet u pulpama i korama mandarine Citrus Unshiu Marc. Saigon i klementine Citrus Clementine Corsica SRA 63. U svim uzorcima određeni su osnovni fizikalno-kemijski parametri. U pulpi i kori mandarine i klementine primjenom visokodjelotvorne tekućinske kromatografije (HPLC) uz UV/VIS Diode Array detekciju identificirano je šest karotenoidnih spojeva: α -karoten, β -karoten, -karoten, lutein, zeaksantin i β -kriptoksantin. Ukupna količina identificiranih karotenoida bila je najveća u pulpi mandarine Saigon, a najmanja u kori klementine Corsica. U svim uzorcima osim kore mandarine Saigon određena je najveća koncentracija β -karotena, dok je u kori mandarine Saigon utvrđena najveća koncentracija -karotena. Antioksidacijski kapacitet određen je primjenom DPPH, ABTS i FRAP metoda. Najveća vrijednost antioksidacijskog kapaciteta određena je u pulpama mandarine i klementine i stoga su one potencijalni bogati izvori prirodnih antioksidansa. Određen je i koeficijent korelacije između količine ukupnih karotenoida i antioksidacijskog kapaciteta. Koeficijenti korelacije bili su izrazito visoki u svim ispitivanim uzorcima što ukazuje na značajan doprinos karotenoidnih pigmenata antioksidacijskom kapacitetu plodova mandarine i klementine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb