Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 355767

Mijenja li se stupanj industrijske koncentracije hrvatske prerađivačke industrije?


Pervan, Maja
Mijenja li se stupanj industrijske koncentracije hrvatske prerađivačke industrije? // Znanje i konkurentnost / Bušelić, Marija (ur.).
Pula: Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, 2007. str. 188-215


CROSBI ID: 355767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mijenja li se stupanj industrijske koncentracije hrvatske prerađivačke industrije?
(Is level of industrial concentration in Croatian manufacturing industry changing?)

Autori
Pervan, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Znanje i konkurentnost

Urednik/ci
Bušelić, Marija

Izdavač
Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

Grad
Pula

Godina
2007

Raspon stranica
188-215

ISBN
978-953-7498-06-1

Ključne riječi
Industrijska koncentracija, efekti koncentracije, koncentracijski omjeri, prerađivačka industrija, troznamenkasta razina NKD-a
(industrial concentration, concentration effects, concentration ratios)

Sažetak
Ovaj rad je prvenstveno usmjeren na određivanje načina na koji se mijenjala industrijska koncentracija u hrvatskoj prerađivačkoj industriji tijekom vremenskog perioda od 1999. do 2004 godine, kao i na identifikaciju mogućih posljedica takvog kretanja koncentracije na hrvatsko gospodarstvo. Istraživanje je provedeno na troznamenkastoj razini NKD-a, odnosno na razini tzv. "skupina". Primjenom koncentracijskih omjera četiri vodeća poduzeća određene industrije, u radu se prezentiraju postignute razine koncentracije za 84 industrije, temeljem čega je postignuta identifikacija "visoko koncentriranih" i "nisko koncentriranih" industrija. Dobiveni rezultati upućuju na zaključak kako, prosječno gledano, analizirane industrije hrvatske prerađivačke djelatnosti pokazuju opadajući trend u kretanju industrijske koncentracije. Drži se kako razloge smanjenja koncentracije prvenstveno treba tražiti u sve većoj otvorenosti inozemnim tržištima, priljevu stranih investicija, kao i u penetraciji stranih poduzeća na domaće tržište.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekti:
055-0551147-1105 - Utjecaj pridruživanja RH europskoj uniji na profitabilnost hrvatskih poduzeća (Pavić, Ivan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Ekonomski fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Maja Pervan (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pervan, Maja
Mijenja li se stupanj industrijske koncentracije hrvatske prerađivačke industrije? // Znanje i konkurentnost / Bušelić, Marija (ur.).
Pula: Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, 2007. str. 188-215
Pervan, M. (2007) Mijenja li se stupanj industrijske koncentracije hrvatske prerađivačke industrije?. U: Bušelić, M. (ur.) Znanje i konkurentnost. Pula, Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, str. 188-215.
@inbook{inbook, author = {Pervan, Maja}, editor = {Bu\v{s}eli\'{c}, M.}, year = {2007}, pages = {188-215}, keywords = {Industrijska koncentracija, efekti koncentracije, koncentracijski omjeri, prera\djiva\v{c}ka industrija, troznamenkasta razina NKD-a}, isbn = {978-953-7498-06-1}, title = {Mijenja li se stupanj industrijske koncentracije hrvatske prera\djiva\v{c}ke industrije?}, keyword = {Industrijska koncentracija, efekti koncentracije, koncentracijski omjeri, prera\djiva\v{c}ka industrija, troznamenkasta razina NKD-a}, publisher = {Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirkovi\'{c} Sveu\v{c}ili\v{s}ta Jurja Dobrile u Puli}, publisherplace = {Pula} }
@inbook{inbook, author = {Pervan, Maja}, editor = {Bu\v{s}eli\'{c}, M.}, year = {2007}, pages = {188-215}, keywords = {industrial concentration, concentration effects, concentration ratios}, isbn = {978-953-7498-06-1}, title = {Is level of industrial concentration in Croatian manufacturing industry changing?}, keyword = {industrial concentration, concentration effects, concentration ratios}, publisher = {Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirkovi\'{c} Sveu\v{c}ili\v{s}ta Jurja Dobrile u Puli}, publisherplace = {Pula} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font