Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 353642

Antioksidacijska aktivnost ekstrakata vrtnog čubra (Satureja hortensis L.) i miloduha (Hyssopus officinalis L.)


Gašo-Sokač, Dajana; Bušić, Valentina; Hercog, Rajna; Kovač, Spomenka
Antioksidacijska aktivnost ekstrakata vrtnog čubra (Satureja hortensis L.) i miloduha (Hyssopus officinalis L.) // XX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Đurđa Vasić-Rački (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2007. str. 107-107 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 353642 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijska aktivnost ekstrakata vrtnog čubra (Satureja hortensis L.) i miloduha (Hyssopus officinalis L.)
(Antioxidative activity of summer savoury (satureja hortensis l.) and hyssop (hyssopus officinalis l.) exstacts)

Autori
Gašo-Sokač, Dajana ; Bušić, Valentina ; Hercog, Rajna ; Kovač, Spomenka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Đurđa Vasić-Rački - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2007, 107-107

ISBN
978-953-6894-29-1

Skup
XX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.02.2007. - 01.03.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
miloduh ; čubar ; antioksidacijska aktivnost
(summer savoury ; hyssop ; antioxidative activity)

Sažetak
Veliki broj aromatičnog i začinskog bilja sadrži kemijske spojeve koji posjeduju antioksidacijska svojstva. Brojna su istraživanja provedena na nekima od tih biljaka ; ružmarin, kadulja, origano, mravinac, što je rezultiralo razvojem prirodnih antioksidacijskih preparata za hranu, kozmetiku i druge primjene. Međutim, znanstvene informacije o antioksidacijskim svojstvima različitog bilja, osobito onoga koje se rijeđe upotrebljava u kulinarstvu i medicini još su uvijek malobrojne. Iz tog razloga određivanje tih svojstava ostaje važan i koristan zadatak osobito u pronalaženju novih izvora prirodnih antioksidanasa i funkcionalne hrane. Ispitana je antioksidacijska aktivnost vrtnog čubra (Satureja hortensis L.) i miloduha (Hyssopus officinalis L.). Obje biljke pripadaju porodici usnača (Lamiaceae) i odavnina su poznate u medicini i kulinarstvu, ali je njihova antioksidacijska aktivnost slabo ispitivana. Kao i druge biljke iz te porodice bogate su ružmarinskom i feruličnom kiselinom. Aktivni su sastojci ekstrahirani uz uporabu različitih otapala: metanol, aceton i etilacetat s ciljem utvrđivanja koje je otapalo najpovoljnije. Estrakcije su provedene dvostepeno, miješanjem 5 g usitnjenog biljnog materijala sa 100 mL otapala (50 +50), u vremenu od 2 sata. Ekstrakti su filtrirani i upareni do suha u rotacijskom uparivaču na 40  C. Nakon ekstrakcije i uparavanja aktivnih sastojaka ispitana je njihova antioksidacijska aktivnost. Ekstrakti su otopljeni u metanolu i pomoću DPPH slobodnog radikala, mjerenjem promjene apsorbancije na 515 nm, izmjerena je njihova antioksidacijska aktivnost. Istraživanje je pokazalo da je najbolje otapalo za ekstrakciju aktivnih sastojaka iz navedenih biljaka metanol. Najbolju antioksidacijsku aktivnost pokazuje ekstrakt svježeg čubra, zatim miloduha, a najmanju suhog čubra.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-0731674-0841 - Stanična i tkivna diferencijacija tijekom razvoja biljnih organa
073-0731674-1673 - Utjecaj oksidativnog stresa na organizaciju i funkciju biljnih stanica i tkiva (Lepeduš, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
291-0580000-0169 - Kemijski senzori za primjenu u biomedicini, hrani i zaštiti okoliša (Sak-Bosnar, Milan, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju


Citiraj ovu publikaciju:

Gašo-Sokač, Dajana; Bušić, Valentina; Hercog, Rajna; Kovač, Spomenka
Antioksidacijska aktivnost ekstrakata vrtnog čubra (Satureja hortensis L.) i miloduha (Hyssopus officinalis L.) // XX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Đurđa Vasić-Rački (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2007. str. 107-107 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Gašo-Sokač, D., Bušić, V., Hercog, R. & Kovač, S. (2007) Antioksidacijska aktivnost ekstrakata vrtnog čubra (Satureja hortensis L.) i miloduha (Hyssopus officinalis L.). U: Đurđa Vasić-Rački (ur.)XX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera.
@article{article, author = {Ga\v{s}o-Soka\v{c}, Dajana and Bu\v{s}i\'{c}, Valentina and Hercog, Rajna and Kova\v{c}, Spomenka}, year = {2007}, pages = {107-107}, keywords = {miloduh, \v{c}ubar, antioksidacijska aktivnost}, isbn = {978-953-6894-29-1}, title = {Antioksidacijska aktivnost ekstrakata vrtnog \v{c}ubra (Satureja hortensis L.) i miloduha (Hyssopus officinalis L.)}, keyword = {miloduh, \v{c}ubar, antioksidacijska aktivnost}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ga\v{s}o-Soka\v{c}, Dajana and Bu\v{s}i\'{c}, Valentina and Hercog, Rajna and Kova\v{c}, Spomenka}, year = {2007}, pages = {107-107}, keywords = {summer savoury, hyssop, antioxidative activity}, isbn = {978-953-6894-29-1}, title = {Antioxidative activity of summer savoury (satureja hortensis l.) and hyssop (hyssopus officinalis l.) exstacts}, keyword = {summer savoury, hyssop, antioxidative activity}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font