Pregled bibliografske jedinice broj: 353642
Antioksidacijska aktivnost ekstrakata vrtnog čubra (Satureja hortensis L.) i miloduha (Hyssopus officinalis L.)
Antioksidacijska aktivnost ekstrakata vrtnog čubra (Satureja hortensis L.) i miloduha (Hyssopus officinalis L.) // XX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Đurđa Vasić-Rački (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2007. str. 107-107 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 353642 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijska aktivnost ekstrakata vrtnog čubra (Satureja hortensis L.) i miloduha (Hyssopus officinalis L.)
(Antioxidative activity of summer savoury (satureja hortensis l.) and hyssop (hyssopus officinalis l.) exstacts)
Autori
Gašo-Sokač, Dajana ; Bušić, Valentina ; Hercog, Rajna ; Kovač, Spomenka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
/ Đurđa Vasić-Rački - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2007, 107-107
ISBN
978-953-6894-29-1
Skup
XX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.02.2007. - 01.03.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
miloduh ; čubar ; antioksidacijska aktivnost
(summer savoury ; hyssop ; antioxidative activity)
Sažetak
Veliki broj aromatičnog i začinskog bilja sadrži kemijske spojeve koji posjeduju antioksidacijska svojstva. Brojna su istraživanja provedena na nekima od tih biljaka ; ružmarin, kadulja, origano, mravinac, što je rezultiralo razvojem prirodnih antioksidacijskih preparata za hranu, kozmetiku i druge primjene. Međutim, znanstvene informacije o antioksidacijskim svojstvima različitog bilja, osobito onoga koje se rijeđe upotrebljava u kulinarstvu i medicini još su uvijek malobrojne. Iz tog razloga određivanje tih svojstava ostaje važan i koristan zadatak osobito u pronalaženju novih izvora prirodnih antioksidanasa i funkcionalne hrane. Ispitana je antioksidacijska aktivnost vrtnog čubra (Satureja hortensis L.) i miloduha (Hyssopus officinalis L.). Obje biljke pripadaju porodici usnača (Lamiaceae) i odavnina su poznate u medicini i kulinarstvu, ali je njihova antioksidacijska aktivnost slabo ispitivana. Kao i druge biljke iz te porodice bogate su ružmarinskom i feruličnom kiselinom. Aktivni su sastojci ekstrahirani uz uporabu različitih otapala: metanol, aceton i etilacetat s ciljem utvrđivanja koje je otapalo najpovoljnije. Estrakcije su provedene dvostepeno, miješanjem 5 g usitnjenog biljnog materijala sa 100 mL otapala (50 +50), u vremenu od 2 sata. Ekstrakti su filtrirani i upareni do suha u rotacijskom uparivaču na 40 C. Nakon ekstrakcije i uparavanja aktivnih sastojaka ispitana je njihova antioksidacijska aktivnost. Ekstrakti su otopljeni u metanolu i pomoću DPPH slobodnog radikala, mjerenjem promjene apsorbancije na 515 nm, izmjerena je njihova antioksidacijska aktivnost. Istraživanje je pokazalo da je najbolje otapalo za ekstrakciju aktivnih sastojaka iz navedenih biljaka metanol. Najbolju antioksidacijsku aktivnost pokazuje ekstrakt svježeg čubra, zatim miloduha, a najmanju suhog čubra.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0731674-0841 - Stanična i tkivna diferencijacija tijekom razvoja biljnih organa
073-0731674-1673 - Utjecaj oksidativnog stresa na organizaciju i funkciju biljnih stanica i tkiva (Lepeduš, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
291-0580000-0169 - Kemijski senzori za primjenu u biomedicini, hrani i zaštiti okoliša (Sak-Bosnar, Milan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju