Pregled bibliografske jedinice broj: 352292
Prinosi i krmna vrijednost novih genotipova ozimog graška u smjesi s pšenicom
Prinosi i krmna vrijednost novih genotipova ozimog graška u smjesi s pšenicom // Zbornik radova/Pospišil, Milan(ur.).-Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. 668-672 (ISBN: 978-953-6135-67-7).
Opatija, Hrvatska, 2008. str. 668-672 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 352292 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prinosi i krmna vrijednost novih genotipova ozimog graška u smjesi s pšenicom
(Yields and Feeding Value of New Genotypes of the Winter Pea and Wheat Mixture)
Autori
Štafa, Zvonimir ; Uher, Darko ; Maćešić, Dubravko ; Blažinkov, Mihaela ; Andreata-Koren, Marcela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova/Pospišil, Milan(ur.).-Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. 668-672 (ISBN: 978-953-6135-67-7).
/ - , 2008, 668-672
ISBN
978-953-6135-67-7
Skup
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
novi genotipovi ozimog graška ; prinos suhe tvari ; prinos sirovih bjelančevina ; bakterizacija sjemena graška
(new genotypes pea ; dry matter yield ; crude protein yield ; inoculated pea seeds)
Sažetak
Trogodišnjim istraživanjima (2002.-2005.) utvrđivan je utjecaj djelotvornosti bakterizacije sjemena novih genotipova ozimog graška i prihrane dušikom na prinos suhe tvari i krmnu vrijednost smjese ozimog graška i pšenice cv. Sana. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 iz zbirke Zavoda za Mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prosječni prinosi suhe tvari novih genotipova graška kretali su se od 5, 78 t ha-1 (genotip G4) do 6, 92 t ha-1 (genotip G1). Prosječni prinosi sirovih proteina novih genotipova graška kretali su se od 806 kg ha-1 (genotip G4) do 1063 kg ha-1 (genotip G1). Na osnovici ovih istraživanja možemo zaključiti da je najveći prinos suhe tvari i sirovih proteina ostvaren novim genotipom ozimog krmnog graška G1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3587 - Nove tehnologije u proizvodnji graška i grahorice za potrebe stočarstva (Uher, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0417 - Hranidbeni potencijal krmnih kultura za prehranu divljači (Maćešić, Dubravko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonimir Štafa
(autor)
Marcela Andreata-Koren
(autor)
Mihaela Blažinkov
(autor)
Darko Uher
(autor)
Dubravko Maćešić
(autor)