Pregled bibliografske jedinice broj: 352208
Procjena tehnološke kvalitete novih linija ozime pšenice Bc Instituta d.d. Zagreb
Procjena tehnološke kvalitete novih linija ozime pšenice Bc Instituta d.d. Zagreb // 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma : Zbornik sažetaka = 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture : Book of abstracts / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 72-73 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 352208 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena tehnološke kvalitete novih linija ozime pšenice Bc Instituta d.d. Zagreb
(Technological quality estimates of the new winter wheat lines developed by the Zagreb Bc Institute)
Autori
Ikić, Ivica ; Mlinar, Rade ; Tomasović, Slobodan ; Jukić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma : Zbornik sažetaka = 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture : Book of abstracts
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 72-73
ISBN
978-953-6135-66-0
Skup
Hrvatski simpozij agronoma (43 ; 2008) ; Međunarodni simpozij agronoma (3 ; 2008)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ozima pšenica; kvaliteta; pokusi; sorta
(winter wheat; quality; trials; variety)
Sažetak
Osnovni cilj oplemenjivanja ozime pšenice u Bc Institutu je stvaranje visokorodnih sorata čija brašna imaju dobra reološka i peciva svojstva. Kvaliteta u procesu oplemenjivanja predstavlja vrlo složeno i varijabilno kvantitativno svojstvo koje je pod jakim utjecajem ekoloških faktora. Konačna ocjena vrijednosti sorata pšenice ne ovisi samo o velikom broju gena koji su odgovorni za kvalitetu, već i o genima koji kontroliraju svojstva različitih otpornosti. Zbog toga je napredak u selekciji zahtijevan i dugogodišnji proces. Tijekom vegetacijske godine 2004./2005. proveli smo ispitivanje proizvodnih karakteristika 16 novih linija ozime pšenice u sortnom mikropokusu na 3 lokacije (Botine, Rugvica i Lovas). Ove linije usporedili smo i testirali u odnosu na standardne sorte za prinos Sanu i Soissons te za kvalitetu zrna Žitarku i Renan. Nakon analize prosječnih vrijednosti svih važnijih gospodarskih svojstava za prijavu Komisiji za priznavanje sorti RH izdvojili smo dvije linije Bc 9327/99 i Bc 9362/99. Na temelju konačnih rezultata trogodišnjih ispitivanja utvrđeno je da ove nove Bc linije objedinjuju visoku rodnost i poželjna svojstva zrna i brašna te se dopušta njihovo uvođenje u proizvodnju pod nazivom Bc Mira i Bc Renata. Na osnovu dobivenih rezultata preliminarnih i službenih pokusa može se zaključiti da je nastavljen uspješan rad Bc Instituta na stvaranju novih sorata pšenice. Novopriznate visokoproduktivne sorte Bc Mira i Bc Renata daju i s tehnološkog stajališta odlične rezultate te stoga zaslužuju pažnju i širenje u proizvodnji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
106-1780691-2155 - Oplemenjivanje pšenice na rodnost, kvalitetu i otpornost na fuzarioze klasa (Vragolović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb