Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 350695

Analiza glavnih komponenata vibracijskih spektara hrvatskih maslinovih ulja


Jović, Ozren
Analiza glavnih komponenata vibracijskih spektara hrvatskih maslinovih ulja, 2007., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 350695 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza glavnih komponenata vibracijskih spektara hrvatskih maslinovih ulja
(Principal Component Analysis of Vibrational Spectra of Croatian Olive Oils)

Autori
Jović, Ozren

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.10

Godina
2007

Stranica
60

Mentor
Hrenar, Tomica

Ključne riječi
Maslinovo ulje; FTIR; ATR; PCA
(Olive oil; FTIR; ATR; PCA)

Sažetak
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je jedno od najkvalitetnijih i najskupljih jestivih ulja. Klasifikacija ekstra djevičanskih maslinovih ulja prema geografskom području važna je zadaća u prehrambenoj industriji ulja jer može pružiti informacije o autohtonosti pojedinih sorti ulja. Ukupno je skupljeno 49 uzoraka ekstra djevičanskih maslinovih ulja s različitih geografskih područja Republike Hrvatske (od Makarske do Igrana, Trogir i Marina, Brač, Hvar, Korčula). Za sve uzorke snimljeni su ATR vibracijski spektri. Posebno je odabran jedan uzorak ulja i izložen utjecaju zraka tijekom sedam mjeseci. Izlaganjem na zraku ulje će se postupno degradirati te će biti manje kvalitete, a te se promjene mogu vidjeti u vibracijskim spektrima. Analizom glavnih komponenata skupa vibracijskih spektara i skupa prvih derivacija vibracijskih spektara nađeno je da su najvažnija spektralna područja prema kojima se ulja mogu razlikovati s obzirom na geografsko područje (3100– 2800) cm– 1 i (1150– 850) cm– 1 te se s obzirom na ta područja može provesti klasifikacija ulja. Analizom glavnih komponenata skupa vibracijskih spektara i skupa prvih derivacija vibracijskih spektara dobivenih tijekom degradacije ulja kroz sedam mjeseci je nađeno da su najvažnija spektralna područja za praćenje degradacije ulja (3600– 3300) cm– 1 i (1000– 800) cm– 1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-1191342-2959 - Spektroskopska analiza nezasićenih sustava i spojeva metala (Miljanić, Snežana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ozren Jović (autor)

Avatar Url Tomica Hrenar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jović, Ozren
Analiza glavnih komponenata vibracijskih spektara hrvatskih maslinovih ulja, 2007., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Jović, O. (2007) 'Analiza glavnih komponenata vibracijskih spektara hrvatskih maslinovih ulja', diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jovi\'{c}, Ozren}, year = {2007}, pages = {60}, keywords = {Maslinovo ulje, FTIR, ATR, PCA}, title = {Analiza glavnih komponenata vibracijskih spektara hrvatskih maslinovih ulja}, keyword = {Maslinovo ulje, FTIR, ATR, PCA}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jovi\'{c}, Ozren}, year = {2007}, pages = {60}, keywords = {Olive oil, FTIR, ATR, PCA}, title = {Principal Component Analysis of Vibrational Spectra of Croatian Olive Oils}, keyword = {Olive oil, FTIR, ATR, PCA}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font