Pregled bibliografske jedinice broj: 348043
Istraživanje utjecaja esencijalnog ulja luka na inhibiranje korozije metalne ambalaže
Istraživanje utjecaja esencijalnog ulja luka na inhibiranje korozije metalne ambalaže, 2007., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 348043 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje utjecaja esencijalnog ulja luka na inhibiranje korozije metalne ambalaže
(Influence of Essential Onion Oil on Corrosion of Metal Cans)
Autori
Ninčević Grassino, Antonela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2007
Stranica
134
Mentor
Grabarić, Zorana
Ključne riječi
bijeli lim; esencijalno ulje luka; korozija; kositar; želejzo; ugljikohidrati; organske kiseline; aminokiseline
(tinplate; essential onion oil; corrosion; tin; iron; carbohydrates; organic acids; amino acids)
Sažetak
Istrazena je mogucnost uporabe esencijalnog ulja luka pri sprijecavanju kontaminacije prehrambenih proizvoda s metalnim komponentama ambalaznog materijala. Analiza je provedena u dvije faza. U prvoj, ispitan je utjecaj ovog prirodnog spoja na metale (Sn, Cr i Fe) u sastavu bijelog lima, primjenom elektrokemijskih metoda i AAS. U drugom dijelu analize praceno je djelovanje esencijalnog ulja luka u kontaktu s konzerviranim proizvodima, nakon njihove termicke obrade i skladistenja na temperaturi od 20 i 36 0C. Odredjeni su glavni pokazatelji korozijr u limenki: razvoj plinova, te otapanja Sn i Fe u konzerviranim proizvodima plinskom kromatografijom i AAS. U istim uzorcima odredjeni su maseni udjeli nitrata, ugljikohidrata, organskih i slobodnih aminokiselina, pomocu HPLC. Rezultati su pokazali da je djelovanje ovog prirodnog spoja u konzerviranim uzorcima zastitno, jer smanjuje otapanje metala (Sn) i oksidacijsko djelovanje nitrata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580000-3071 - Razvoj kemometričkih i senzorskih metoda određivanja različitih analita (Ninčević Grassino, Antonela, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb