Pregled bibliografske jedinice broj: 347335
Gastronomija i tradicijsko u funkciji ruralnog turizma Istre
Gastronomija i tradicijsko u funkciji ruralnog turizma Istre, 2007. (ostali članci/prilozi).
CROSBI ID: 347335 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gastronomija i tradicijsko u funkciji ruralnog turizma Istre
(Gastronomy and traditional in the function of the rural tourism of Istria)
Autori
Orlić, Ivona
Izvornik
Zbornik radova s 1. Kongresa o ruralnom turizmu, Hvar 2007
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostali članci/prilozi
Godina
2007
Ključne riječi
gastronomija; tradicija; Istra; turizam
(gastronomy; traditional; Istria; tourism)
Sažetak
Rad započinje interpretacijom i objašnjenjem pojmova gastronomija, tradicije i autentičnosti. Interpretirani pojmovi analiziraju se u kontekstu izvornosti kao primjenjivi elementi u funkciji ruralnog turizma. U tekstu se pokušalo definirati tradicijska jela u Istri na primjeru troje obitelji kroz tri različite generacije, (metodom intervjua) te komparirati sa gastro ponudama odnosno jelovnicima u dva seljačka domaćinstva na području Istre. Kao najtipičnije i najučestalije tradicijsko jelo u Istri zasigurno je maneštra. Dok su jela pripravljena za svečanije prilike sastavljena od tjestenine (njoki, fuži, pljukanci) s umakom (šugom od kokoše, zeca ili junetine) te kuhanim kupusom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija
Napomena
Rad je u tisku
POVEZANOST RADA
Projekti:
147-1470497-0857 - Agroturizam element održivog ruralnog razvoja
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
Ivona Orlić
(autor)