Pregled bibliografske jedinice broj: 347073
Utjecaj gnojidbe dušikom na sadržaj nitrata u gomolju krumpira
Utjecaj gnojidbe dušikom na sadržaj nitrata u gomolju krumpira // 42. Hrvatski i 2. Međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Kuliš, 2007. str. 169-169 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 347073 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gnojidbe dušikom na sadržaj nitrata u gomolju krumpira
(Effects of nitrogen nutrition on nitrate content in potato tubers)
Autori
Majić, Adrijana ; Poljak, Milan ; Knezović, Zrinka ; Horvat, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
42. Hrvatski i 2. Međunarodni simpozij agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Kuliš, 2007, 169-169
ISBN
978-953-6135-58-5
Skup
42. Hrvatski i 2. Međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2007. - 16.02.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
dušik; dijagnostičke metode; nitrati; rani krumpir
(diagnostic tool; nitrogen; nitrates; potato)
Sažetak
Pravilna ishrana biljke krumpira je jako vana sa stajališta željenog prinosa i kvalitete, te sprječavanja zagađenja okoline. Dušik se uglavnom primjenjuje u proljeće. Ipak, može se reći da oprezno rukovanje sa hranjivima u proizvodnji usjeva, zahtjeva primjenu N u najmanje 2 aplikacije (Vos i Struik, 1992). Optimizacija opskrbe N zahtjeva primjenu određene tehnologije i metoda za utvrđivanje njegovog statusa kako u samom usjevu, tako i u tlu, tijekom vegetacijskog perioda. U istražvanju provedenom u Jasenici, (BiH), sa 3 sorte krumpira (Adora, Cleopatra, Liseta) i tri doze gnojidbe (N100, 200, 300), uključujući kontrolu, N0, korišten je Cardy ion metar za određivanje statusa nitrata u gomolju krumpira. Dobivene koncentracije nitrata su uspoređene sa referentnim vrijednostima ukupnog statusa N u gomolju. Između koncentracije nitrata i ukupnog % dušika u gomolju krumpira ustanovljena je slaba korelacija (r=0, 37*). Usporedba rezultata dobivenih mjerenjem klorofi lmetrom (HNT) u listu (65, 75, 85 i 95 dana nakon sadnje) i koncentracije nitrata u gomolju krumpira, pokazuje slabe korelacije (0, 31, 0, 14, 0, 33, 0, 28). Rezultati ANOVA testa pokazuju da, na povećanje prinosa krumpira značajno utječe izbor sorte, te gnojidbeni tretman, dok njihova interakcija nije značajna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0541 - Integrirani uzgoj krumpira na kiselim tlima Hrvatske (Poljak, Milan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb