Pregled bibliografske jedinice broj: 346742
Nutritivna vrijednost crvenog i narančastog batata
Nutritivna vrijednost crvenog i narančastog batata // Zbornik radova 43.hrvatski i 3.međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Hlad, Pluska, 2008. str. 485-488 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 346742 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna vrijednost crvenog i narančastog batata
(Nutritional Value of Red and Orange Sweet Potato)
Autori
Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Pliestić, Stjepan ; Novak, Bruno ; Žutić, Ivanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 43.hrvatski i 3.međunarodni simpozij agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Hlad, Pluska, 2008, 485-488
ISBN
9789536135677
Skup
43.Hrvatski i 3.Međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
batat; kemijski sastav; kuhanje; pečenje
(sweet potato; chemical composition; boiling; baking)
Sažetak
Kvaliteta slatkog krumpira ili batata (Ipomea batatas L.) korjenova crvene i narančaste boje analizirana je s proizvodnog područja Zagreba. U prehrani se koristi zadebljalo sekundarno korijenje mase veće od 150 grama i mlado lišće. Analiziran je osnovni kemijski sastav svježeg i termički obrađenog korijena (kuhan cijeli i rezan na kockice, pečen cijeli). Ovisno o načinu termičke obrade, dobiveno je: suha tvar od 20, 05 do 34, 26 %, topljiva suha tvar od 5, 73 do 17, 33 %, ukupna kiselost od 0, 05 do 0, 13 %, pH-vrijednost od 6, 02 do 6, 38, C-vitamin od 7, 62 do 17, 52 mg/100 g uzorka, maltoza od 0, 16 do 10, 99 %, saharoza od 1, 17 do 4, 44 %, glukoza od 0, 76 do 1, 99 %, škrob od 9, 89 do 17, 03 % i β -karoten od 7, 26 do 15, 72 mg/100 g. Statističkom obradom rezultata utvrđene su signifikantne razlike između kultivara i načina obrade.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2136 - Vrednovanje tehnologija uzgoja suptropskih kultura batata i jama
178-1652017-0585 - Identifikacija samooporavljivih procesa u biološkim materijalima (Pliestić, Stjepan, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivanka Žutić
(autor)
Bruno Novak
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)