Pregled bibliografske jedinice broj: 346579
Nutritivna vrijednost plodova rajčice uzgojene u hidroponu i na tlu
Nutritivna vrijednost plodova rajčice uzgojene u hidroponu i na tlu // Zbornik radova 43.hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Hlad, Pluska, 2008. str. 481-484 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 346579 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna vrijednost plodova rajčice uzgojene u hidroponu i na tlu
(Nutritional Value of Hydroponically-Grown and Soil-Grown Tomatoes)
Autori
Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Pliestić, Stjepan ; Borošić, Josip ; Benko, Božidar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 43.hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Hlad, Pluska, 2008, 481-484
ISBN
9789536135677
Skup
43.Hrvatski i 3.Međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hidropon; tlo; kvaliteta rajčice
(soilless culture; soil; tomato quality)
Sažetak
Cilj istraživanja je bio utvrditi kvalitetu plodova rajčice uzgojene u hidroponu na kamenoj vuni i na tlu. U istraživanju su bili kultivari: Mondial, Belle, Rally i Fado. Kultivari rajčice iz hidroponskog uzgoja imali su prosječno 5, 22 % suhe tvari, 0, 40 % ukupne kiselosti (izraženo kao limunska kiselina), 4, 65 % topljive suhe tvari i 12, 61 mg na 100 g C-vitamina. Odnos topljive suhe tvari i ukupne kiselosti bio je 11, 73, a pH-vrijednost je bila 4, 47. Isti kultivari rajčice uzgojeni na tlu imali su podjednaku količinu suhe tvari (5, 12 %, ) i C-vitamina (13, 61 mg na 100 g) te pH-vrijednost (4, 48), dok su signifikantno manje imali ukupne kiselosti (0, 31 %) i topljive suhe tvari (4, 10 %). Utvrđene su signifikantne razlike u osnovnom kemijskom sastavu između istraživanih kultivara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1652017-0585 - Identifikacija samooporavljivih procesa u biološkim materijalima (Pliestić, Stjepan, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Stjepan Pliestić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Božidar Benko
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)
Joisp Borošić
(autor)