Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 346579

Nutritivna vrijednost plodova rajčice uzgojene u hidroponu i na tlu


Dobričević, Nadica; Voća, Sandra; Pliestić, Stjepan; Borošić, Josip; Benko, Božidar
Nutritivna vrijednost plodova rajčice uzgojene u hidroponu i na tlu // Zbornik radova 43.hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Hlad, Pluska, 2008. str. 481-484 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 346579 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna vrijednost plodova rajčice uzgojene u hidroponu i na tlu
(Nutritional Value of Hydroponically-Grown and Soil-Grown Tomatoes)

Autori
Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Pliestić, Stjepan ; Borošić, Josip ; Benko, Božidar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 43.hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Hlad, Pluska, 2008, 481-484

ISBN
9789536135677

Skup
43.Hrvatski i 3.Međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
hidropon; tlo; kvaliteta rajčice
(soilless culture; soil; tomato quality)

Sažetak
Cilj istraživanja je bio utvrditi kvalitetu plodova rajčice uzgojene u hidroponu na kamenoj vuni i na tlu. U istraživanju su bili kultivari: Mondial, Belle, Rally i Fado. Kultivari rajčice iz hidroponskog uzgoja imali su prosječno 5, 22 % suhe tvari, 0, 40 % ukupne kiselosti (izraženo kao limunska kiselina), 4, 65 % topljive suhe tvari i 12, 61 mg na 100 g C-vitamina. Odnos topljive suhe tvari i ukupne kiselosti bio je 11, 73, a pH-vrijednost je bila 4, 47. Isti kultivari rajčice uzgojeni na tlu imali su podjednaku količinu suhe tvari (5, 12 %, ) i C-vitamina (13, 61 mg na 100 g) te pH-vrijednost (4, 48), dok su signifikantno manje imali ukupne kiselosti (0, 31 %) i topljive suhe tvari (4, 10 %). Utvrđene su signifikantne razlike u osnovnom kemijskom sastavu između istraživanih kultivara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1652017-0585 - Identifikacija samooporavljivih procesa u biološkim materijalima (Pliestić, Stjepan, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Dobričević, Nadica; Voća, Sandra; Pliestić, Stjepan; Borošić, Josip; Benko, Božidar
Nutritivna vrijednost plodova rajčice uzgojene u hidroponu i na tlu // Zbornik radova 43.hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Hlad, Pluska, 2008. str. 481-484 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Dobričević, N., Voća, S., Pliestić, S., Borošić, J. & Benko, B. (2008) Nutritivna vrijednost plodova rajčice uzgojene u hidroponu i na tlu. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik radova 43.hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vo\'{c}a, Sandra and Pliesti\'{c}, Stjepan and Boro\v{s}i\'{c}, Josip and Benko, Bo\v{z}idar}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {481-484}, keywords = {hidropon, tlo, kvaliteta raj\v{c}ice}, isbn = {9789536135677}, title = {Nutritivna vrijednost plodova raj\v{c}ice uzgojene u hidroponu i na tlu}, keyword = {hidropon, tlo, kvaliteta raj\v{c}ice}, publisher = {Hlad, Pluska}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vo\'{c}a, Sandra and Pliesti\'{c}, Stjepan and Boro\v{s}i\'{c}, Josip and Benko, Bo\v{z}idar}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {481-484}, keywords = {soilless culture, soil, tomato quality}, isbn = {9789536135677}, title = {Nutritional Value of Hydroponically-Grown and Soil-Grown Tomatoes}, keyword = {soilless culture, soil, tomato quality}, publisher = {Hlad, Pluska}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font