Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 345819

Antimikrobno djelovanje sintetiziranih derivata kumarina i dehidracetne kiseline


Sviben, Iva Ana
Antimikrobno djelovanje sintetiziranih derivata kumarina i dehidracetne kiseline, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


CROSBI ID: 345819 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobno djelovanje sintetiziranih derivata kumarina i dehidracetne kiseline
(Antimicrobial activity of synthesized derivatives of coumarin and dehydroacetic acid)

Autori
Sviben, Iva Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
12.10

Godina
2007

Stranica
62

Mentor
Duraković, Senadin

Ključne riječi
antimikrobnpo djelovanje; dehidracetna kiselina; difuzijska metoda; inhibicija; kumarin
(antimicrobial activity; coumarin; dehydroacetic acid; diffusion method; inhibition)

Sažetak
Svrha istraživanja opisanih u ovom radu bila je da se utvrdi utjecaj sintetiziranih derivata dehidracetne kiseline, DHA, (5-bromo-4-hidroksi-3-(p-tolil)-6-(p-tolil)-2H-piran-2-on) i kumarina(11-hidroksi-7-imino-7H-7a, 12-diazobenzo|α | antracen-6-on) na rast odabranih sojeva bakterija (Bacillus subtilis i Salmonella sp.), kvasaca (Rhodotorula glutinis i Candida albicans) i plijesni (Aspergillus niger, Aspergillus parasiticus i Aspergillus ochraceus).Antimikrobno djelovanje istraživanih spojeva određeno je disk difuzijskom metodom, mjerenjem promjera zona inhibicije na čvrstim podlogama u Petrijevim zdjelicama, a istraživanja su provedena pri različitim koncentracijama spojeva. Dobiveni rezultati pokazuju antimikrobni učinak oba istraživana spoja.Derivat DHA nije pokazao inhibitorno djelovanje na odabrane sojeve bakterija, dok je antifugalno djelovanje na kvasce i plijesni dokazano.Istraživani derivat kumarina inhibirao je sve test-mikroorganizme (osim Salmonella sp.), a na rast kvasaca i plijesni djeluje izrazito inhibitorno.Na temelju odabranih sojeva mikroorganizama, uočeno je jače antifugalno djelovanje na rast plijesni nego na kvasce kod oba istraživana spoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Senadin Duraković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sviben, Iva Ana
Antimikrobno djelovanje sintetiziranih derivata kumarina i dehidracetne kiseline, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Sviben, I. (2007) 'Antimikrobno djelovanje sintetiziranih derivata kumarina i dehidracetne kiseline', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sviben, Iva Ana}, year = {2007}, pages = {62}, keywords = {antimikrobnpo djelovanje, dehidracetna kiselina, difuzijska metoda, inhibicija, kumarin}, title = {Antimikrobno djelovanje sintetiziranih derivata kumarina i dehidracetne kiseline}, keyword = {antimikrobnpo djelovanje, dehidracetna kiselina, difuzijska metoda, inhibicija, kumarin}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sviben, Iva Ana}, year = {2007}, pages = {62}, keywords = {antimicrobial activity, coumarin, dehydroacetic acid, diffusion method, inhibition}, title = {Antimicrobial activity of synthesized derivatives of coumarin and dehydroacetic acid}, keyword = {antimicrobial activity, coumarin, dehydroacetic acid, diffusion method, inhibition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font