Pregled bibliografske jedinice broj: 345819
Antimikrobno djelovanje sintetiziranih derivata kumarina i dehidracetne kiseline
Antimikrobno djelovanje sintetiziranih derivata kumarina i dehidracetne kiseline, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 345819 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobno djelovanje sintetiziranih derivata kumarina i dehidracetne kiseline
(Antimicrobial activity of synthesized derivatives of coumarin and dehydroacetic acid)
Autori
Sviben, Iva Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
12.10
Godina
2007
Stranica
62
Mentor
Duraković, Senadin
Ključne riječi
antimikrobnpo djelovanje; dehidracetna kiselina; difuzijska metoda; inhibicija; kumarin
(antimicrobial activity; coumarin; dehydroacetic acid; diffusion method; inhibition)
Sažetak
Svrha istraživanja opisanih u ovom radu bila je da se utvrdi utjecaj sintetiziranih derivata dehidracetne kiseline, DHA, (5-bromo-4-hidroksi-3-(p-tolil)-6-(p-tolil)-2H-piran-2-on) i kumarina(11-hidroksi-7-imino-7H-7a, 12-diazobenzo|α | antracen-6-on) na rast odabranih sojeva bakterija (Bacillus subtilis i Salmonella sp.), kvasaca (Rhodotorula glutinis i Candida albicans) i plijesni (Aspergillus niger, Aspergillus parasiticus i Aspergillus ochraceus).Antimikrobno djelovanje istraživanih spojeva određeno je disk difuzijskom metodom, mjerenjem promjera zona inhibicije na čvrstim podlogama u Petrijevim zdjelicama, a istraživanja su provedena pri različitim koncentracijama spojeva. Dobiveni rezultati pokazuju antimikrobni učinak oba istraživana spoja.Derivat DHA nije pokazao inhibitorno djelovanje na odabrane sojeve bakterija, dok je antifugalno djelovanje na kvasce i plijesni dokazano.Istraživani derivat kumarina inhibirao je sve test-mikroorganizme (osim Salmonella sp.), a na rast kvasaca i plijesni djeluje izrazito inhibitorno.Na temelju odabranih sojeva mikroorganizama, uočeno je jače antifugalno djelovanje na rast plijesni nego na kvasce kod oba istraživana spoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Senadin Duraković
(mentor)