Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 344809

O narodnih jedeh in kulinarični dediščini


Godina-Golija, Maja
O narodnih jedeh in kulinarični dediščini // Turist za stolom: tradicionalna ishodišta gostoljublja. Okrugli stol u okviru izložbe Svijet hrane u Hrvatskoj, Etnografski muzej Zagreb
Zagreb, Hrvatska, 2007. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 344809 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
O narodnih jedeh in kulinarični dediščini
(Traditional food customs)

Autori
Godina-Golija, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Skup
Turist za stolom: tradicionalna ishodišta gostoljublja. Okrugli stol u okviru izložbe Svijet hrane u Hrvatskoj, Etnografski muzej Zagreb

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.04.2007. - 24.04.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
kultura prehranjevanja; regionalne jedi; narodne jedi; kulinarična dediščina; gostinstvo; turizem
(food culture; traditional food customs; tourism)

Sažetak
Kulinarična dediščina Slovenije ni enovita, tako kot je sooblikujejo časovne in socialne komponente, je tudi močno regionalno pogojena. Etnologi se zavzemamo za opuščanje pojma narodna jed, katerega uporaba je močno ustaljena v gostinstvu in turizmu in za uvajanje pojma regionalne jedi. Pri tem naletimo na številne težave in nasprotovanja, saj je interes turizma, pa tudi velikega dela gostinstva, poenostavitev predstavitve naše kulinarične dediščine, iskanje tipičnosti in romantiziranje tradicionalne prehranjevalne kulture. V prispevku bodo predstavljene izkušnje predavateljice pri delu s študenti turizma in gostinstva in pri seminarjih za gostinske delavce, ki jih je vodila na Slovenskem.

Izvorni jezik
Slv

Znanstvena područja
Znanost o umjetnosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
189-1890667-0660 - Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća (Belaj, Melanija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Godina-Golija, Maja
O narodnih jedeh in kulinarični dediščini // Turist za stolom: tradicionalna ishodišta gostoljublja. Okrugli stol u okviru izložbe Svijet hrane u Hrvatskoj, Etnografski muzej Zagreb
Zagreb, Hrvatska, 2007. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
Godina-Golija, M. (2007) O narodnih jedeh in kulinarični dediščini. U: Turist za stolom: tradicionalna ishodišta gostoljublja. Okrugli stol u okviru izložbe Svijet hrane u Hrvatskoj, Etnografski muzej Zagreb.
@article{article, author = {Godina-Golija, Maja}, year = {2007}, keywords = {kultura prehranjevanja, regionalne jedi, narodne jedi, kulinari\v{c}na dedi\v{s}\v{c}ina, gostinstvo, turizem}, title = {O narodnih jedeh in kulinari\v{c}ni dedi\v{s}\v{c}ini}, keyword = {kultura prehranjevanja, regionalne jedi, narodne jedi, kulinari\v{c}na dedi\v{s}\v{c}ina, gostinstvo, turizem}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Godina-Golija, Maja}, year = {2007}, keywords = {food culture, traditional food customs, tourism}, title = {Traditional food customs}, keyword = {food culture, traditional food customs, tourism}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font