Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 344574

Kemijske karakteristike sortimenta trešanja (Prunus avium L.) s otoka Cresa


Knežević, Ana
Kemijske karakteristike sortimenta trešanja (Prunus avium L.) s otoka Cresa, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 344574 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijske karakteristike sortimenta trešanja (Prunus avium L.) s otoka Cresa
(Chemical characteristics of the species of sweet cheerys (Prunus avium L.) from the island Cres)

Autori
Knežević, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.12

Godina
2007

Stranica
28

Mentor
Voća, Sandra

Ključne riječi
Prunus avium L.; sorte Stella; Creska; Van i Bing; kemijska analiza
(Prunus avium L.; species/sorts Stella; Creska; Van and Bing; chemical analysis)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na sortama trešanja Stella, Creska, Van i Bing uzgojenim na lokalitetu otoka Cresa. Analizirana je kvaliteta plodova preko slijedećih parametara (suha tvar, ukupna kiselost, topljiva suha tvar, pH vrijednost i vitamin C). Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti postoje li razlike u navedenim kemijskim parametrima između istraživanih sorata. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje signifikantne razlike između istraživanog sorimenta, npr. sorta Stella imala je najveću količinu vitamina C koja je iznosila 15, 1 mg/100g dok su sorte Creska i Van imale najveću količinu suhe tvari koja je iznosila 16, 49 do 16, 6% i topljive suhe tvari koja je iznosila 16, 0 do 16, 4 °Brix-a. Sve dobivene vrijednosti bile su u zadovoljavajućim granicama. Možemo zaključiti da u uzgojnim i klimatskim uvjetima otoka Cresa navedene sorte imaju dobru kvalitetu plodova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knežević, Ana
Kemijske karakteristike sortimenta trešanja (Prunus avium L.) s otoka Cresa, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Knežević, A. (2007) 'Kemijske karakteristike sortimenta trešanja (Prunus avium L.) s otoka Cresa', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Ana}, year = {2007}, pages = {28}, keywords = {Prunus avium L., sorte Stella, Creska, Van i Bing, kemijska analiza}, title = {Kemijske karakteristike sortimenta tre\v{s}anja (Prunus avium L.) s otoka Cresa}, keyword = {Prunus avium L., sorte Stella, Creska, Van i Bing, kemijska analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Ana}, year = {2007}, pages = {28}, keywords = {Prunus avium L., species/sorts Stella, Creska, Van and Bing, chemical analysis}, title = {Chemical characteristics of the species of sweet cheerys (Prunus avium L.) from the island Cres}, keyword = {Prunus avium L., species/sorts Stella, Creska, Van and Bing, chemical analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font