Pregled bibliografske jedinice broj: 344574
Kemijske karakteristike sortimenta trešanja (Prunus avium L.) s otoka Cresa
Kemijske karakteristike sortimenta trešanja (Prunus avium L.) s otoka Cresa, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 344574 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijske karakteristike sortimenta trešanja (Prunus avium L.) s otoka Cresa
(Chemical characteristics of the species of sweet cheerys (Prunus avium L.) from the island Cres)
Autori
Knežević, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.12
Godina
2007
Stranica
28
Mentor
Voća, Sandra
Ključne riječi
Prunus avium L.; sorte Stella; Creska; Van i Bing; kemijska analiza
(Prunus avium L.; species/sorts Stella; Creska; Van and Bing; chemical analysis)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na sortama trešanja Stella, Creska, Van i Bing uzgojenim na lokalitetu otoka Cresa. Analizirana je kvaliteta plodova preko slijedećih parametara (suha tvar, ukupna kiselost, topljiva suha tvar, pH vrijednost i vitamin C). Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti postoje li razlike u navedenim kemijskim parametrima između istraživanih sorata. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje signifikantne razlike između istraživanog sorimenta, npr. sorta Stella imala je najveću količinu vitamina C koja je iznosila 15, 1 mg/100g dok su sorte Creska i Van imale najveću količinu suhe tvari koja je iznosila 16, 49 do 16, 6% i topljive suhe tvari koja je iznosila 16, 0 do 16, 4 °Brix-a. Sve dobivene vrijednosti bile su u zadovoljavajućim granicama. Možemo zaključiti da u uzgojnim i klimatskim uvjetima otoka Cresa navedene sorte imaju dobru kvalitetu plodova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)