Pregled bibliografske jedinice broj: 343917
Utjecaj klimatskih promjena na tehnološku kavoću brašna ozimih pšenica
Utjecaj klimatskih promjena na tehnološku kavoću brašna ozimih pšenica // Proceedings of 4th International Congress Flour- Bread 07' / Žaneta Ugarčić- Hardi (ur.).
Osijek: TIM-Public d.o.o., 2008. str. ----- (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 343917 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj klimatskih promjena na tehnološku kavoću
brašna ozimih pšenica
(The influence of climate on technology quality of
winter wheat cultivars)
Autori
Ćurić, Duška ; Novotni, Dubravka ; Tušak, Dubravka ; Bauman, Ingrid ; Krička, Tajana ; Kiš, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Proceedings of 4th International Congress Flour- Bread 07'
/ Žaneta Ugarčić- Hardi - Osijek : TIM-Public d.o.o., 2008, -----
Skup
4th International and the 6th Croatian Congress of Cereal Technologists “ Flour-Bread '07”
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2007. - 27.10.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
tehnološka kakvoća brašna ; klimatski uvjeti ; ozime sorte pšenica
(flour technological quality ; climate conditions ; winter wheat cultivars)
Sažetak
U ovom radu prikazano je istraživanje utjecaja klimatskih uvjeta u zadnjih 10 godina (prosječne godišnje količine padalina, prosječne godišnje temperature i vlažnosti zraka) na tehnološku kakvoću standardnih hrvatskih sorti ozimih pšenica (Divana, Žitarka, Sana). Posebno je istražen utjecaj količine padalina i temperature zraka u periodu razvoja, rasta i nalijevanja zrna (veljača- lipanj) na količinu i kakvoću proteina, te enzimatsku aktivnost brašna. Istraživanjem se pokazalo da povišene prosječne temperature i količine oborina u vrijeme rasta i sazrijevanja zrna, te u vrijeme žetve, značajno negativno utječu na tehnološku kakvoću zrna. Utvrđeno je da kakvoća sorte Divana najznačajnije ovisi o klimatskim promjenama, za razliku od sorte Sana koja se pokazala najstabilnijom iako joj je tehnološka kakvoća najlošija. Za sve tri ispitivane sorte se može reći da im se tehnološka kakvoća pogoršava promjenom klimatskih uvjeta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-058-0580696-0702 - Lignani u žitaricama, uljaricama, soji i integralnim pekarskim proizvodima (Ćurić, Duška, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-058-0581846-2810 - Karakterizacija i određivanje stupnja izmiješanosti praškastih materijala (Bauman, Ingrid, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Duška Ćurić
(autor)
Dubravka Novotni
(autor)
Dubravka Tušak
(autor)
Darko Kiš
(autor)
Tajana Krička
(autor)
Ingrid Bauman
(autor)