Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 341948

Razlike u antioksidativnim spojevima Rubus spp.


Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Družić, Jasmina; Duralija, Boris; Dujmović Purgar, Dubravka
Razlike u antioksidativnim spojevima Rubus spp. // Zbornik radova 43. Hrvatski, 3. Međunarodni Simpozij Agronoma / Pospišil, M. (ur.).
Zagreb: Hlad-papirna konfekcija, Pluska, 2008. str. 932-934 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 341948 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razlike u antioksidativnim spojevima Rubus spp.
(Diferrences in antioxidant compound Rubus spp.)

Autori
Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Družić, Jasmina ; Duralija, Boris ; Dujmović Purgar, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 43. Hrvatski, 3. Međunarodni Simpozij Agronoma / Pospišil, M. - Zagreb : Hlad-papirna konfekcija, Pluska, 2008, 932-934

ISBN
978-953-6135-67-7

Skup
43. Hrvatski 3. Međunarodni Simpozij Agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Rubus spp; antioksidativni spojevi; antioksidativni kapacitet; kupine
(Rubus spp; antioxidative compunds; antioxidative capacity; blackberry)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na kupinama Thornless Logan, Thornfree, Rubus spp, Black Satin i Tayberry. Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti postoje li razlike u antioksidativnim spojevima (vitamin C, ukupni antocijani, ukupni fenoli, ukupni neflavonoidi i antioksidacijski kapacitet). Prema dobivenim podacima količina vitamina C bila je bila je najveća kod Tayberry i iznosila je 19, 83 mg/100g svježe mase, dok je količina ukupnih antocijana kod nje bila najmanja i iznosila je 614, 61 mg/kg. Količina ukupnih fenola bila je ujednačena u svim istraživanim plodovima kupina i kretala se između 338, 47 do 376, 06 mg/kg svježe mase. Najveću količinu ukupnih neflavonoida imala je sorta Thornfree koja je iznosila 520, 65 mg/kg svježe mase. Antioksidacijski kapacitet bio je najveći kod Tayberry i iznosio je 3, 53 mmol TE eqivalent /kg. Na osnovi dobivenih rezultata može se zaključiti da su sve istraživane kupine dobar izvor antioksidativnih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1191193-1943 - Bioraznolikost populacija samoniklog voća u Hrvatskoj (Duralija, Boris, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju:

Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Družić, Jasmina; Duralija, Boris; Dujmović Purgar, Dubravka
Razlike u antioksidativnim spojevima Rubus spp. // Zbornik radova 43. Hrvatski, 3. Međunarodni Simpozij Agronoma / Pospišil, M. (ur.).
Zagreb: Hlad-papirna konfekcija, Pluska, 2008. str. 932-934 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Voća, S., Dobričević, N., Družić, J., Duralija, B. & Dujmović Purgar, D. (2008) Razlike u antioksidativnim spojevima Rubus spp.. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik radova 43. Hrvatski, 3. Međunarodni Simpozij Agronoma.
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Dru\v{z}i\'{c}, Jasmina and Duralija, Boris and Dujmovi\'{c} Purgar, Dubravka}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {932-934}, keywords = {Rubus spp, antioksidativni spojevi, antioksidativni kapacitet, kupine}, isbn = {978-953-6135-67-7}, title = {Razlike u antioksidativnim spojevima Rubus spp.}, keyword = {Rubus spp, antioksidativni spojevi, antioksidativni kapacitet, kupine}, publisher = {Hlad-papirna konfekcija, Pluska}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Dru\v{z}i\'{c}, Jasmina and Duralija, Boris and Dujmovi\'{c} Purgar, Dubravka}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {932-934}, keywords = {Rubus spp, antioxidative compunds, antioxidative capacity, blackberry}, isbn = {978-953-6135-67-7}, title = {Diferrences in antioxidant compound Rubus spp.}, keyword = {Rubus spp, antioxidative compunds, antioxidative capacity, blackberry}, publisher = {Hlad-papirna konfekcija, Pluska}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font