Pregled bibliografske jedinice broj: 338506
Optimiranje primjene margarina u proizvodnji štrudli od kvasno-lisnatog tijesta
Optimiranje primjene margarina u proizvodnji štrudli od kvasno-lisnatog tijesta, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 338506 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje primjene margarina u proizvodnji štrudli od kvasno-lisnatog tijesta
(Optimization of margarine applying in roll-in sweet dough production)
Autori
Fališevac, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.02
Godina
2007
Stranica
41
Mentor
Magdić, Damir
Ključne riječi
optimiranje; kvasno-lisnato tijesto; margarin; savijača
(optimization; leavened dough; margarine; roll-in sweet dough)
Sažetak
Kvasno-lisnato tijesto je smjesa pšeničnog brašna, vode, kvasca i masti. Mora sadržavati minimalno 15% masti na količinu upotrijebljenog tijesta. U ovom radu korišteno je za pripremu štrudli s nadjevom od višanja i pireom od jabuka. Cilj ovog rada bio je sastaviti optimalnu recepturu za izradu tijesta koje bi na kraju dalo gotovi proizvod zadovoljavajućih organoleptičkih svojstava te povoljne cijene. Senzorsko ocjenjivanje provelo je 7 ocjenjivača. Eksperimentalni dio rada proveden je u prehrambenoj industriji ″ Đakovština d.d.″ , u pekari ″ Tena″ , gdje se kvasno-lisnato tijesto upotrebljava za proizvodnju štrudli sa slatkim nadjevima. Dobiveni rezultati pokazuju da margarini u jednakoj mjeri mijenjaju svojstva štrudli s nadjevom od višanja i štrudli s nadjevom od jabuka te da skuplji margarin nema uvijek i bolje djelovanje na organoleptička svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Damir Magdić
(mentor)