Pregled bibliografske jedinice broj: 337358
Uloga žena u proizvodnji, trgovini i pripremi hrane u Istri u 15. i 16. st.
Uloga žena u proizvodnji, trgovini i pripremi hrane u Istri u 15. i 16. st. // Cerealia, oleum, vinum...: Kultura prehrane i blagovanja na jadranskom prostoru, Istarski povijesni biennale
Poreč, Hrvatska, 2007. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 337358 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga žena u proizvodnji, trgovini i pripremi hrane u Istri u 15. i 16. st.
(Role of women in the production, trade and preparation of food in the 15th and the 16th century Istria)
Autori
Mogorović Crljenko, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Cerealia, oleum, vinum...: Kultura prehrane i blagovanja na jadranskom prostoru, Istarski povijesni biennale
/ - , 2007
Skup
Cerealia, oleum, vinum...: Kultura prehrane i blagovanja na jadranskom prostoru, 3. istarski povijesni biennale
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 24.05.2007. - 26.05.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
žene; proizvodnja; hrana; Istra; 15. i 16. st.
(women; production; food; Istria; the 15th and the 16th)
Sažetak
Žene su često svoju poslovnu sposobnost ostvarivale upravo baveći se poslovima vezanim uz hranu. Mogle su biti vlasnice ili, pak, sudjelovati u radu obrta vezanih uz proizvodnju pojedinih prehrambenih namirnica. Bile su aktivne u trgovini prehrambenih proizvoda, odnosno radile su kao prodavačice, ali ih često susrećemo i kao kupce. Žene su sudjelovale u pripremi hrane, a kao dojilje bile su nezamjenjive hraniteljice novorođenčadi. U radu se analizira uloga žena u proizvodnji, trgovini i pripremi hrane u Istri u 15. i 16. stoljeću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Filozofija
POVEZANOST RADA
Projekti:
140-1400822-0812 - Elitne i marginalne skupine u Istri od XVI. do XVIII. stoljeća
Ustanove:
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Profili:
Marija Mogorović Crljenko
(autor)