Pregled bibliografske jedinice broj: 33730
Higijena namirnica animalnog podrijetla : udžbenik za 4. razred veterinarskih škola
Higijena namirnica animalnog podrijetla : udžbenik za 4. razred veterinarskih škola / Klanac, Zlatko (ur.).
Zagreb: Profil International, 1998
CROSBI ID: 33730 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Higijena namirnica animalnog podrijetla : udžbenik za 4. razred veterinarskih škola
(Higijena namirnica animalnog podrijetla)
Autori
Hadžiosmanović, Mirza ; Pavičić, Željko
Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)
Izdavač
Profil International
Grad
Zagreb
Godina
1998
Stranica
136
ISBN
953-200-085-2
Ključne riječi
meso i mesni proizvodi; mlijeko i mliječni proizvodi; mast; ribe rakovi i školjke; jaja i proizvodi od jaja; veterinarsko - sanitarni nadzor
Sažetak
Udžbenik se sastoji od 135 stranica i 34 literarne reference. U prvom dijelu udžbenika obrađeni su meso i mesne prerađevine kao jedno od glavnih namirnica animalnog podrijetla. U prvom poglavlju obrađena je svrha veterinarsko - sanitarnog nadzora s osvrtom na zakonske odredbe. U drugom poglavlju "Meso i mesni proizvodi" opisuje se građa i kemijski sastav mesa, pregled životinja, klanje životinja, procijena upotrebljivosti mesa, specifičnosti klaoničke obrade peradi i konzerviranje mesa. Osim toga, prema nastavnom programu opisani su suhomesnati proizvodi, kvarenje mesa, ocjena svježine i održivosti mesa, bakterijska trovanja mesom, mesne konzerve i kobasičarski proizvodi. U drugom dijelu udžbenika obrađuje se poglavlje "Mlijeko i mliječne proizvode", pri čemu se osobita pozornost posvećuje higijeni proizvodnje mlijeka, vrstama mlijeka i mliječnih proizvoda na tržištu i pretrazi mlijeka. Treći dio udžbenika sastoji se od poglavlja "Masti", zatim "Ribe, rakove i školjke", te "Jaja i proizvode od jaja". Gledajući udžbenik u cijelosti treba naglasiti da je opremljen s tablicama i slikovnim prikazima, uključujući i dodatak kategorizacije mesa po Tomuradu. Osim toga, udžbenik u pojedinim poglavljima obuhvaća i dio praktične nastave, tako da predmetni nastavnici mogu izdvojiti taj dio gradiva i obrađivati ga u obliku seminara. Sva poglavlja su napisana pregledno, jednostavnim i razumljivim riječnikom, što svakako doprinosi na kvaliteti udžbenika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina