Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 33730

Higijena namirnica animalnog podrijetla : udžbenik za 4. razred veterinarskih škola


Hadžiosmanović, Mirza; Pavičić, Željko
Higijena namirnica animalnog podrijetla : udžbenik za 4. razred veterinarskih škola / Klanac, Zlatko (ur.).
Zagreb: Profil International, 1998


CROSBI ID: 33730 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Higijena namirnica animalnog podrijetla : udžbenik za 4. razred veterinarskih škola
(Higijena namirnica animalnog podrijetla)

Autori
Hadžiosmanović, Mirza ; Pavičić, Željko

Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)

Izdavač
Profil International

Grad
Zagreb

Godina
1998

Stranica
136

ISBN
953-200-085-2

Ključne riječi
meso i mesni proizvodi; mlijeko i mliječni proizvodi; mast; ribe rakovi i školjke; jaja i proizvodi od jaja; veterinarsko - sanitarni nadzor

Sažetak
Udžbenik se sastoji od 135 stranica i 34 literarne reference. U prvom dijelu udžbenika obrađeni su meso i mesne prerađevine kao jedno od glavnih namirnica animalnog podrijetla. U prvom poglavlju obrađena je svrha veterinarsko - sanitarnog nadzora s osvrtom na zakonske odredbe. U drugom poglavlju "Meso i mesni proizvodi" opisuje se građa i kemijski sastav mesa, pregled životinja, klanje životinja, procijena upotrebljivosti mesa, specifičnosti klaoničke obrade peradi i konzerviranje mesa. Osim toga, prema nastavnom programu opisani su suhomesnati proizvodi, kvarenje mesa, ocjena svježine i održivosti mesa, bakterijska trovanja mesom, mesne konzerve i kobasičarski proizvodi. U drugom dijelu udžbenika obrađuje se poglavlje "Mlijeko i mliječne proizvode", pri čemu se osobita pozornost posvećuje higijeni proizvodnje mlijeka, vrstama mlijeka i mliječnih proizvoda na tržištu i pretrazi mlijeka. Treći dio udžbenika sastoji se od poglavlja "Masti", zatim "Ribe, rakove i školjke", te "Jaja i proizvode od jaja". Gledajući udžbenik u cijelosti treba naglasiti da je opremljen s tablicama i slikovnim prikazima, uključujući i dodatak kategorizacije mesa po Tomuradu. Osim toga, udžbenik u pojedinim poglavljima obuhvaća i dio praktične nastave, tako da predmetni nastavnici mogu izdvojiti taj dio gradiva i obrađivati ga u obliku seminara. Sva poglavlja su napisana pregledno, jednostavnim i razumljivim riječnikom, što svakako doprinosi na kvaliteti udžbenika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053025

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Hadžiosmanović, Mirza; Pavičić, Željko
Higijena namirnica animalnog podrijetla : udžbenik za 4. razred veterinarskih škola / Klanac, Zlatko (ur.).
Zagreb: Profil International, 1998
Klanac, Z. (ur.) (1998) Higijena namirnica animalnog podrijetla : udžbenik za 4. razred veterinarskih škola. Zagreb. Profil International.
@unknown{unknown, author = {Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko}, editor = {Klanac, Z.}, year = {1998}, pages = {136}, keywords = {meso i mesni proizvodi, mlijeko i mlije\v{c}ni proizvodi, mast, ribe rakovi i \v{s}koljke, jaja i proizvodi od jaja, veterinarsko - sanitarni nadzor}, isbn = {953-200-085-2}, title = {Higijena namirnica animalnog podrijetla : ud\v{z}benik za 4. razred veterinarskih \v{s}kola}, keyword = {meso i mesni proizvodi, mlijeko i mlije\v{c}ni proizvodi, mast, ribe rakovi i \v{s}koljke, jaja i proizvodi od jaja, veterinarsko - sanitarni nadzor}, publisher = {Profil International}, publisherplace = {Zagreb} }
@unknown{unknown, author = {Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko}, editor = {Klanac, Z.}, year = {1998}, pages = {136}, keywords = {}, isbn = {953-200-085-2}, title = {Higijena namirnica animalnog podrijetla}, keyword = {}, publisher = {Profil International}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font