Pregled bibliografske jedinice broj: 33511
Proizvodnja tarskog sira
Proizvodnja tarskog sira, 1998., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 33511 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja tarskog sira
(Production of Tar cheese)
Autori
Matić, Daniel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.05
Godina
1998
Stranica
41
Mentor
Lukač-Havranek, Jasmina
Ključne riječi
ovčji sir; tarski sir; standardizacija;
(sheep cheese; Tar cheese; standardization)
Sažetak
U Istri postoji duga tradicija prerade mlijeka u razne mliječne proizvode, posebice u sir. Industrijski proizveden tarski sir bazira se na autohtonoj proizvodnji ovčjih sireva u Istri. Proizvodnja tih sireva zadržala se u manjim seoskim domaćinstvima koja se bave ekstenzivnim ovčarenjem. Za proizvodnjom tarskog sira postoji veliki interes pa je cilj ovog rada opisati tehnologiju izrade tarskog sira. Opisani su geografski i vegetacijsko-klimatski uvjeti na području Istre i prikazani rezultati osnovnih kemijskih analiza ovčjeg mlijeka i sira. Izvršeno je i organoleptičko ocjenjivanje sireva različite zrelosti (nakon 20, 30, 40, 50 i 60 dana). Autor je dao prijedlog za standardizaciju. Unapređenje proizvodnje tarskog sira moguće je postići razvojem ovčarstva, te otklanjanjem pojedinih nedostataka u pojedinim fazama tehnološkog procesa (priprema mlijeka za sirenje, prešanje, soljenje, njega sira).
Izvorni jezik
Hrvatski