Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 334561

Viskoznost tekućeg jogurta tijekom pohrane


Zamberlin, Šimun; Samaržija, Dubravka; Mamula, Petar; Havranek, Jasmina; Pecina, Marija; Pogačić, Tomislav
Viskoznost tekućeg jogurta tijekom pohrane // Mljekarstvo, 57 (2007), 3; 209-218 (recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 334561 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Viskoznost tekućeg jogurta tijekom pohrane
(Viscosity of stirred yoghurt during storage)

Autori
Zamberlin, Šimun ; Samaržija, Dubravka ; Mamula, Petar ; Havranek, Jasmina ; Pecina, Marija ; Pogačić, Tomislav

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 57 (2007), 3; 209-218

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
tekući jogurt; viskoznost
(stirred yoghurt; viscosity)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi promjene viskoziteta tekućeg jogurta (n=10) proizvođača A i proizvođača B (n=10) tijekom pohrane od 21 dana. Sadržaj masti, suhe tvari, bezmasne suhe tvari, količina mliječne kiseline, pH i viskozitet tekućeg jogurta utvrđeni su 0., 7., 14. i 21. dana pohrane proizvoda na temperaturi od 4° C. Značajna promjena viskoziteta tekućeg jogurta (p<0, 05) utvrđena je 0. i 21. dana za oba jogurta. Vrijednost viskoziteta tekućeg jogurta proizvođača A od 0, 324 Pa*s prvog dana povećala se na 1, 912 Pa*s 21. dana. Istovremeno, vrijednost viskoziteta tekućeg jogurta proizvođača B povećala se od 0, 208 Pa*s 1. dan na 0, 883 Pa*s 21. dana. U odnosu na proizvođača A, značajno veća količina suhe tvari bez masti i veće količine mliječne kiseline (p<0, 05) tekućeg jogurta proizvođača B, uvjetovali su stabilniju strukturu gela tijekom pohrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Zamberlin, Šimun; Samaržija, Dubravka; Mamula, Petar; Havranek, Jasmina; Pecina, Marija; Pogačić, Tomislav
Viskoznost tekućeg jogurta tijekom pohrane // Mljekarstvo, 57 (2007), 3; 209-218 (recenziran, članak, stručni)
Zamberlin, Š., Samaržija, D., Mamula, P., Havranek, J., Pecina, M. & Pogačić, T. (2007) Viskoznost tekućeg jogurta tijekom pohrane. Mljekarstvo, 57 (3), 209-218.
@article{article, author = {Zamberlin, \v{S}imun and Samar\v{z}ija, Dubravka and Mamula, Petar and Havranek, Jasmina and Pecina, Marija and Poga\v{c}i\'{c}, Tomislav}, year = {2007}, pages = {209-218}, keywords = {teku\'{c}i jogurt, viskoznost}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {57}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Viskoznost teku\'{c}eg jogurta tijekom pohrane}, keyword = {teku\'{c}i jogurt, viskoznost} }
@article{article, author = {Zamberlin, \v{S}imun and Samar\v{z}ija, Dubravka and Mamula, Petar and Havranek, Jasmina and Pecina, Marija and Poga\v{c}i\'{c}, Tomislav}, year = {2007}, pages = {209-218}, keywords = {stirred yoghurt, viscosity}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {57}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Viscosity of stirred yoghurt during storage}, keyword = {stirred yoghurt, viscosity} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • TOXLINE
  • FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY ABS
  • FOODLINE
  • WORLD TRANSL. INDEX
  • PACKAGING SCIENCE & TECHNOLOGY
  • CHEMICAL ABSTRACTS SEARCH





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font