Pregled bibliografske jedinice broj: 334561
Viskoznost tekućeg jogurta tijekom pohrane
Viskoznost tekućeg jogurta tijekom pohrane // Mljekarstvo, 57 (2007), 3; 209-218 (recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 334561 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Viskoznost tekućeg jogurta tijekom pohrane
(Viscosity of stirred yoghurt during storage)
Autori
Zamberlin, Šimun ; Samaržija, Dubravka ; Mamula, Petar ; Havranek, Jasmina ; Pecina, Marija ; Pogačić, Tomislav
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 57
(2007), 3;
209-218
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
tekući jogurt; viskoznost
(stirred yoghurt; viscosity)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi promjene viskoziteta tekućeg jogurta (n=10) proizvođača A i proizvođača B (n=10) tijekom pohrane od 21 dana. Sadržaj masti, suhe tvari, bezmasne suhe tvari, količina mliječne kiseline, pH i viskozitet tekućeg jogurta utvrđeni su 0., 7., 14. i 21. dana pohrane proizvoda na temperaturi od 4° C. Značajna promjena viskoziteta tekućeg jogurta (p<0, 05) utvrđena je 0. i 21. dana za oba jogurta. Vrijednost viskoziteta tekućeg jogurta proizvođača A od 0, 324 Pa*s prvog dana povećala se na 1, 912 Pa*s 21. dana. Istovremeno, vrijednost viskoziteta tekućeg jogurta proizvođača B povećala se od 0, 208 Pa*s 1. dan na 0, 883 Pa*s 21. dana. U odnosu na proizvođača A, značajno veća količina suhe tvari bez masti i veće količine mliječne kiseline (p<0, 05) tekućeg jogurta proizvođača B, uvjetovali su stabilniju strukturu gela tijekom pohrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marija Pecina
(autor)
Šimun Zamberlin
(autor)
Jasmina Havranek
(autor)
Dubravka Samaržija
(autor)
Tomislav Pogačić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- TOXLINE
- FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY ABS
- FOODLINE
- WORLD TRANSL. INDEX
- PACKAGING SCIENCE & TECHNOLOGY
- CHEMICAL ABSTRACTS SEARCH