Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 334006

Zašto pijem mlijeko?


Mikulec, Nataša
Zašto pijem mlijeko? // Festival znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2008. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)


CROSBI ID: 334006 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zašto pijem mlijeko?
(Why do I drink milk?)

Autori
Mikulec, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo

Skup
Festival znanosti

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.04.2008. - 26.04.2008

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
mlijeko; nutritivna vrijednost
(milk; nutritional value)

Sažetak
Mlijeko je jedna od najstarijih namirnica koja ima značajno mjesto u ljudskoj prehrani. Hipokrit je 400. godina prije Krista utvrdio da je mlijeko prirodno najsavršenija hrana. Mlijeko osigurava ljudskom organizmu sastojke koji su potrebni za građu organizma i odvijanje normalnih fizioloških funkcija, zbog čega je neizostavan dio pravilno izbalansirane prehrane u svim fazama života. Bogato je vitaminima B kompleksa, magnezijem i fosforom, koje organizam koristi za oslobađanje energije iz hrane, te vitaminima A i D potrebnim za zdravu kosu, kožu, kosti i zube. Mlijeko je najpoznatije po sadržaju minerala kalcija koji održava jačinu i gustoću kostiju. Osim što omogućuje postizanje maksimalne koštane mase tijekom rasta kostiju, kalcij održava koštanu masu u kasnijoj dobi, a time sprečava razvoj osteoporoze i frakture kostiju. Mlijeko je i izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina koji su važni za rast i obnovu organizma, kao i za razvoj tkiva mozga. Osim dobro poznatih preventivnih i terapijskih učinaka, mlijeko se preporučuje osobama izloženim duljem psihičkom i fizičkom naporu, jer povećava moć koncentracije i osigurava mirniji i dublji san. Upravo zato, mlijeko je vrlo važna namirnica kako u fazi rasta i razvoja mladog organizma, tako i u kasnijoj dobi. Da bi se iskoristile sve blagodati koje mlijeko pruža preporuča se dnevna količina mlijeka, odnosno mliječnih proizvoda u vrijednosti tzv. „ tri jedinice serviranja na dan“ pri čemu je „ jedna jedinica serviranja“ - jedna čaša mlijeka (200 mL) ili jedan jogurt (150 mL) ili 30 g sira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nataša Mikulec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mikulec, Nataša
Zašto pijem mlijeko? // Festival znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2008. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
Mikulec, N. (2008) Zašto pijem mlijeko?. U: Festival znanosti.
@article{article, author = {Mikulec, Nata\v{s}a}, year = {2008}, keywords = {mlijeko, nutritivna vrijednost}, title = {Za\v{s}to pijem mlijeko?}, keyword = {mlijeko, nutritivna vrijednost}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mikulec, Nata\v{s}a}, year = {2008}, keywords = {milk, nutritional value}, title = {Why do I drink milk?}, keyword = {milk, nutritional value}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font