Pregled bibliografske jedinice broj: 334006
Zašto pijem mlijeko?
Zašto pijem mlijeko? // Festival znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2008. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
CROSBI ID: 334006 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zašto pijem mlijeko?
(Why do I drink milk?)
Autori
Mikulec, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo
Skup
Festival znanosti
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.04.2008. - 26.04.2008
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
mlijeko; nutritivna vrijednost
(milk; nutritional value)
Sažetak
Mlijeko je jedna od najstarijih namirnica koja ima značajno mjesto u ljudskoj prehrani. Hipokrit je 400. godina prije Krista utvrdio da je mlijeko prirodno najsavršenija hrana. Mlijeko osigurava ljudskom organizmu sastojke koji su potrebni za građu organizma i odvijanje normalnih fizioloških funkcija, zbog čega je neizostavan dio pravilno izbalansirane prehrane u svim fazama života. Bogato je vitaminima B kompleksa, magnezijem i fosforom, koje organizam koristi za oslobađanje energije iz hrane, te vitaminima A i D potrebnim za zdravu kosu, kožu, kosti i zube. Mlijeko je najpoznatije po sadržaju minerala kalcija koji održava jačinu i gustoću kostiju. Osim što omogućuje postizanje maksimalne koštane mase tijekom rasta kostiju, kalcij održava koštanu masu u kasnijoj dobi, a time sprečava razvoj osteoporoze i frakture kostiju. Mlijeko je i izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina koji su važni za rast i obnovu organizma, kao i za razvoj tkiva mozga. Osim dobro poznatih preventivnih i terapijskih učinaka, mlijeko se preporučuje osobama izloženim duljem psihičkom i fizičkom naporu, jer povećava moć koncentracije i osigurava mirniji i dublji san. Upravo zato, mlijeko je vrlo važna namirnica kako u fazi rasta i razvoja mladog organizma, tako i u kasnijoj dobi. Da bi se iskoristile sve blagodati koje mlijeko pruža preporuča se dnevna količina mlijeka, odnosno mliječnih proizvoda u vrijednosti tzv. „ tri jedinice serviranja na dan“ pri čemu je „ jedna jedinica serviranja“ - jedna čaša mlijeka (200 mL) ili jedan jogurt (150 mL) ili 30 g sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nataša Mikulec
(autor)