Pregled bibliografske jedinice broj: 333515
Važnost mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani
Važnost mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani // Festival zdravlja
Zagreb, Hrvatska, 2008. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 333515 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani
(The importance of milk and dairy products in every day diet)
Autori
Tudor, Milna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Skup
Festival zdravlja
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.04.2008. - 20.04.2008
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; prehrana; zdravlje
(milk; milk products; diet; health)
Sažetak
Zbog toga što osigurava ljudskom organizmu nutrijente potrebne za građu organizma i odvijanje normalnih fizioloških funkcija, mlijeko je neizostavan dio pravilno izbalansirane prehrane u svim fazama života. Prema piramidi pravilne prehrane dnevno je potrebno konzumirati 3 jedinice serviranja mlijeka ili mliječnih proizvoda. Pri tome, "jedna jedinica serviranja" znači - jedna čaša mlijeka (200 mL) ili jedan jogurt (150 mL) ili 30 g sira. Preporučena dnevna količina mlijeka, odnosno mliječnih proizvoda u vrijednosti od tri jedinice serviranja osigurava 90% dnevnih potreba za kalcijem, 75% za fosforom, 30% za vitaminom D, 48% za proteinima 11% kalija, 40% za vitaminom A, 99% za vitaminom B12, 75% za vitaminom B2, 30% vitaminom B3. Osim tih esencijalnih nutrijenata mlijeko sadrži brojne bioaktivne komponente koje pokazuju preventivno djelovanje. Posljednjih godina znanstvena istraživanja dala su more dokaza o pozitivnoj ulozi mlijeka u promociji zdravlja i prevenciji mnogih bolesti. Najzanimljivije preventivno i terapeutsko djelovanje mlijeka iskazuje se kod kostiju, zubi, krvožilnog sustava, pretilosti, dijabetesa tipa 2 i tumora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Milna Tudor Kalit
(autor)